vad är lämplig aspirindos

Aspirin, även benämnt acetylsalicylsyra, är ett läkemedel som används för en mängd olika användningsområden. Det är ett salicylatläkemedel, och rekommenderas för en rad olika tillstånd, inklusive inflammation, feber och smärta. Aspirin kan också ha ett antal obehagliga biverkningar, framför allt mageblödning, tinnitus och sår, speciellt om den rekommenderade dosen överskrids. Av den anledningen är det viktigt att du tar den föreskrivna aspirindosen, särskilt i de unga, äldre eller svåra sjukdomar.

Först och främst bör det noteras att lämplig aspirindos för ett barn med feber är ingen alls. Även om det i det förflutna många människor gav barn acetylsalicylsyra för att lindra feber, är det i dag starkt rekommenderat mot. Detta beror på att barn, särskilt de som lider av vattkoppor eller influensaliknande symtom, riskerar att utveckla ett sällsynt tillstånd som kallas Reye’s syndrom. Detta kan orsaka svullnad i hjärnan och leveren, och om det inte upptäcks omedelbart kan det vara dödligt. Av denna anledning är det viktigt att undvika att ge aspirin till barn med feber.

Många använder termen aspirin hänvisar specifikt till den version av acetylsalicylsyra som produceras av Bayer. I detta fall är ett enda piller en dos av 325 mg aspirin, med inaktiva ingredienser inklusive majsstärkelse, cellulosa, triacetin, hypromellos och karnaubavax. I andra regioner kan piller innehålla mer eller mindre aspirin, och du bör kontrollera för att försäkra dig innan du bestämmer om en lämplig dos. Om det råder några tvivel, kontakta en sjukvårdspersonal före intag.

För vuxna som behandlar feber är antingen en eller två av dessa piller den rekommenderade aspirindosen, för totalt 325 mg eller 650 mg aspirin åt gången. Detta kan upprepas var tredje eller fyra timmar och kan upprepas så många som sex gånger om dagen. Tuggbara piller bör tuggas helt och sväljas, och icke-tuggbara bör tas med ett helt glas vatten. En fullständig aspirindos kan orsaka störd mage hos vissa människor, så att dosen tas med mjölk eller en måltid rekommenderas ibland för att minska magont.

För vuxna som tar acetylsalicylsyra för att minska risken för stroke är den rekommenderade aspirindosen någonstans mellan 75 mg till 325 mg per dag. För vuxna som ges aspirin som en tillfällig behandling omedelbart efter hjärtinfarkt, ska en enda tablett tuggas direkt. Och för dem som tar acetylsalicylsyra för att minska risken för hjärtinfarkt, är den vanligaste dosen en enda tablett en gång om dagen, men en läkare ska konsulteras innan man börjar med en behandling med förebyggande aspirin.

Förutom det normala Bayer aspirinet på 325 mg har Bayer också ett antal produkter som innehåller mindre acetylsalicylsyra. Detta aspirin, som kallas lågdosis aspirin, innehåller bara 81 mg acetylsalicylsyra, vilket motsvarar endast en fjärdedel av ett normalt aspirin. Andra storlekar inkluderar en större kapsel på 500 mg och en ännu större 650 mg kapsel, lika med två normala tabletter. Mängder aspirin kan också hänvisas till vissa gånger i form av korn, med en 325 mg tablett som motsvarar 5 korn, en 81 mg tablett som motsvarar 1,25 korn, en kapsel på 500 mg som är 7,7 korn och en 650 mg kapsel som motsvarar 10 korn.