vad är livedo reticularis?

Livedo reticularis är ett hudtillstånd som orsakar missfärgning av huden i det som kallas ett “fläckigt” mönster. Det kan vara antingen extremt godartat eller ett symptom på allvarligare underliggande förhållanden. Det är vanligtvis inte något som kan behandlas, och för många människor, de rödaktiga eller ibland blåaktiga markeringar som liknar ett nät går helt bort och återvänder inte. Andra människor kan sluta med permanenta tecken på livedo reticularis, om tillståndet uppstår ofta eller understryks av systemiska problem.

Den faktiska orsaken till tillståndet ligger under huden i de övre blodkärlen och kapillärerna. Om dessa öppnar och dilaterar kan blod samlas i en pool. Detta betyder att rött eller blått märker på huden, oftast i områden som armar, ben och rygg. Ibland kan spädbarn visa detta, speciellt som svar på förkylning. Det är inte ett ovanligt svar på kyla hos vuxna, heller inte speciellt hos kvinnor. Vanligtvis, när huden är varm, försvinner mothållningen, men om det sker mycket ofta, kan det förekomma att rodnad på huden börjar förbli, och det finns inget sätt att befria huden från sitt utseende.

Även om detta tillstånd kan vara godartat i många fall kan det tydligt ange underliggande problem. En av de allvarligaste av dessa är lupus, en autoimmun sjukdom. Andra sjukdomar som har förknippats med att utveckla tillfällig eller permanent livedo retikulis innefattar reumatoid artrit, tuberkulos, lymfom och en mängd olika tillstånd som skapar svullna blodkärl, som alla kan kallas vaskulit.

Andra potentiella orsaker till livedo reticularis som kan vara allvarliga och kan förklara utvidgning av blodkärl, inkludera de tillstånd eller faktorer som leder till blockering eller obstruktion av blodkärl. Höga blodplättmängder eller närvaron av blodproppar kan resultera i det, vilket kan innebära blockeringar orsakade av infektion eller av hinder som uppstår under vissa aktiviteter, såsom en injektion.

Medan många som tillfälligt har detta tillstånd återhämta sig helt utan ett annat slag eller bara har uttryck av tillståndet när de utsätts för kyla, kan andra ha en mycket svårare tid på grund av underliggande orsakssamband. Olyckligtvis blir behandling av dessa faktorer inte nödvändigtvis av med fläckig hudutseende. Ändå är närvaron av detta hudförhållande väl värt att utforska eftersom de tillstånd som kan orsaka det kan mycket väl behöva behandling och bör inte ignoreras. Om folk noterar något annat än det mest övergående utseendet hos livedo reticularis, och särskilt om de märker det återkommande, behöver de nämna detta till läkare.