vad är trakeobronchitis?

Tracheobronchitis, även känd som bronkit, är ett tillstånd som innefattar inflammation i luftrören eller bronkierna, som båda bär luft till lungorna. Detta är ofta resultatet av en infektion, men kan också bero på en irriterande eller allergisk reaktion. Symtom inkluderar hosta, väsande andning och ont i halsen. Behandlingen brukar fokusera på symtomen eftersom tillståndet generellt läker sig självt naturligt och relativt snabbt, men ibland är antibiotika förskrivna. Vila och mycket vatten rekommenderas vanligtvis för att påskynda återhämtningsprocessen.

Andningsvägarna innehåller både luftrör och bronkier. När inflammation uppträder i dessa delar av kroppen, kallas den ofta som trakeobronchitis. Detta är ett relativt vanligt tillstånd som kan vara resultatet av en virus- eller bakterieinfektion. Om en person sväljer eller inandar en irriterande kan inflammation också uppstå.

Bronkit eller trakeobronchitis brukar referera till en grupp av symtom snarare än ett specifikt tillstånd, så det är tekniskt inte smittsamt. Om symtomen emellertid orsakas av en virus- eller bakterieinfektion kan det vara smittsam. Bronkit orsakad av irriterande ämnen, såsom cigarettrök, kan emellertid inte direkt överföras mellan människor.

En hosta, som antingen kan vara torr eller innehåller slem, är det vanligaste symptomet på tillståndet. Beroende på dess svårighetsgrad kan konstant hosta resultera i andra symtom som ett ömt bröstkorg eller buk. I de allvarligaste fallen kan våldsam hosta orsaka skador på bröstväggen. Andra potentiella symptom på trakeobronchitis inkluderar wheezing, vilket är resultatet av muskelspänningar och luftvägarna blivit betända, ont i halsen och feber.

Villkoret är vanligtvis akut, vilket innebär att det ofta bara kommer att vara några veckor. Om tillståndet emellertid orsakar kronisk inflammation, blir medicinsk behandling viktigare. Till att börja med borde patienten vila och försöka hålla sig varm samtidigt som man undviker uttorkning. Om hostan orsakar betydande obehag kan en luftfuktare vara till hjälp för att minska irritationen. Over-the-counter smärtstillande medel och hostmedicin kan också bidra till att minska symtomen och göra tillståndet mer uthärdligt.

Symtomen på trakeobronchitis orsakas ofta av virusinfektioner, som inte kan behandlas med antibiotika. Om emellertid trakeobronchitis är resultatet av en bakteriell infektion, kan en antibiotikabehandling ordineras. I många akuta fall kommer en läkare att rekommendera att behandla symtomen i stället för den bakomliggande orsaken, eftersom obehaget oftast löser sig självt.