vad är ureterolithiasis?

Ureterolithiasis är bildandet av njurstenar, även känd som njurkalkyler, i urinröret, som är muskelrör som rör urinen till blåsan från njurarna. När ureterolithiasis utvecklas kan stenarna blockera en eller båda urinledarna, vilket orsakar ett smärtstillande tillstånd som kallas njurkolik attack. Smärtan från en sådan attack börjar vanligtvis i länden och färdas genom urinväggen till könsorganen när stenarna passerar från kroppen.

Det finns flera möjliga orsaker till bildandet av njurstenarna som orsakar ureterolithiasis, men det är inte alltid möjligt för en läkare att hitta en orsak. Diet kan spela en roll i tillväxten av stenar, men det är inte allmänt trodde att de orsakar deras bildning. En familj eller personlig historia med njurstenar, metaboliska störningar och cystisk njursjukdom är alla trodde att spela en roll vid utvecklingen av njurstenar. En hög andel patienter som har den sällsynta sjukdomen renal tubulär acidos tenderar också att odla njurstenar. Calciumbaserade antacida och vissa typer av diuretika kan också öka chanserna att få njurstenar.

Symtomen på ureterolithiasis tenderar att dyka upp efter de tidiga stadierna av njurstenutveckling. Om symtom på njursten presenterar sig, kommer de vanligtvis att visas när stenarna rör sig in i urinvägarna. Detta tillstånd händer senare under stenens progression genom kroppen, när de rör sig in i en eller båda urinledarna.

Stenar i urinledaren kan orsaka extrem smärta då kroppen försöker skjuta dem genom rören och in i blåsan. En patient kan uppleva smärta i ljummen, illamående och kräkningar. Urin kan verka rosa på grund av blods närvaro. Patienterna kan också uppleva brännande under urinering och uppmaningen att urinera oftare. I vissa fall kan en infektion utvecklas, vilket orsakar frossa och feber utöver dessa andra symtom.

Ureterolithiasis behandlas vanligtvis genom att helt enkelt göra patienten mer bekväm medan njurstenen slutar sin resa till blåsan. Tung vattenförbrukning kan hjälpa njurstenen att röra sig genom systemet. En läkare kan också ordinera läkemedel för hantering av smärta. Ofta kommer en läkare att begära att en patient fångar och håller njurstenarna när de har passerat. Det är så att stenarna kan analyseras i hopp om att orsaken till deras bildning kan bestämmas och åtgärder kan vidtas för att förhindra framtida njurstenstillväxt.