vad är synergism?

I medicinen är synergism vanligtvis kopplad till användningen av mer än ett läkemedel samtidigt. Detta kan vara positivt eller negativt, eller det kan ha liten eller ingen effekt. I huvudsak är begreppet synergi att saker fungerar tillsammans för att ge en mer uttalad effekt, och förstå hur droger kan interagera kan antingen skapa bättre behandling eller hjälpa till att bestämma vilka läkemedel som inte ska användas tillsammans.

Det finns många läkemedel som rutinmässigt kombineras och kan fungera mer effektivt tillsammans än de gör varandra. Många receptbelagda smärtstillande läkemedel som innehåller läkemedel som kodin eller hydrokodon innehåller också den gemensamma överdriven läkemedlet acetaminophen, eftersom opioider i kombination med det kan göra mer för att ta itu med smärta. På samma sätt kombineras kodin ofta med prometazin i hostningssirap, vilket kan hjälpa medicinen att fungera bättre och främja mer vilsam sömn. Cocktailen av mediciner för HIV kan också fungera bättre tillsammans än varandra.

Positiv synergi finns i många andra droger, där ett läkemedel hjälper det andra arbetet mer effektivt. Alternativt har läkare också listor över mediciner som inte verkar störa varandra. Dessa läkemedel fungerar inte nödvändigtvis synergistiskt, men de verkar inte vara farliga när de tas tillsammans. Till exempel kommer många vuxna med hjärtförhållanden att ta mer än två hjärtmedicin för att hantera de olika aspekterna av deras tillstånd. Människor, som har komplexa humörsjukdomar eller tillstånd som depression, kan ta en vanlig antidepressiv eller antikonvulsiv med andra läkemedel som anxiolytika eller antipsykotika.

Motsatsen till positiv synergi, när läkemedel ökar deras effekter så mycket att de blir farliga, kallas negativ synergism. Det finns vissa mediciner som inte typiskt kombineras – om inte behovet är extremt stort – eftersom de kan visa sig livshotande. Varje läkemedel som har en tendens att undertrycka andning brukar inte blandas med andra droger som kan ha samma konsekvens, eftersom slutresultatet kan stoppa andningen.

Den genomsnittliga opioida smärtmedicinen brukar inte kombineras med anti-ångestdroger, eller två opioider kan inte användas i kombination. Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), som är vanlig behandling för depression, brukar inte tillsättas tillsammans. Två SSRI som används tillsammans kan producera så mycket fritt serotonin i systemet att de orsakar serotoninsyndrom, vilket är mycket farligt.

Vissa hjärtdroger, som det blodtunna warfarinet, interagerar på ett eller annat sätt med en mycket lång lista över andra läkemedel. Dessa läkemedel kan antingen öka eller minska blodnivåerna av warfarin och måste undvikas. I själva verket kan warfarin ha ett synergistiskt förhållande med många livsmedel också, och personer som tar detta läkemedel måste titta på kost och få sina blodnivåer utvärderas regelbundet.

Också relaterad till människors hälsa är den synergi som kan uppstå när kemikalier som pesticider blandas. Enbart en enda kemikalie kan inte utgöra ett problem, men i kombination med andra kemikalier kan det visa sig dödligt. För att undvika dessa potentiellt livshotande reaktioner måste sättet som kemikalier interagerar med var och en, oavsett om de används för droger eller för andra ändamål, undersökas och dokumenteras.