vad är visceralt fett?

Visceralt fett eller bukfett är en typ av kroppsfett som finns i buken och omger de inre organen. Alla har några, särskilt de som är stillasittande, kroniskt stressade eller upprätthåller ohälsosamma dieter. En annan typ av fett – subkutant fett – som bygger upp under huden, har mindre negativ inverkan på hälsan och är lättare att förlora än visceralt fett. Faktum är att alltför stora inlagringar av visceralt fett är förknippade med många allvarliga hälsoproblem, inklusive kardiovaskulär sjukdom, typ 2-diabetes och ökat blodtryck. Trots att det är möjligt att förlora krävs det ett större engagemang än fläckövningar, som sitta eller crunches, en kombination av kardiovaskulär aktivitet och en mager kost är vanligtvis nödvändig.

Människor får bukfett av olika orsaker, inklusive att äta massor av fettfattigt eller högt sockermat och upprätthålla en inaktiv livsstil. Att inte träna under långa perioder leder ofta till en kumulativ effekt där människor får mer bukfett snabbare över tiden, men en liten övning kan i hög grad hämma utvecklingen. Livsstilsfaktorer, som inte får tillräckligt med sömn eller stress, ökar också chansen att utveckla denna typ av fett. Vissa studier visar att personer som rutinmässigt upplever diskriminering eller trakasserier är benägna att utveckla deponier av detta fett.

Några orsaker ligger utanför människans kontroll. Åldrande är en viktig faktor för att få denna typ av fett, eftersom människor tenderar att förlora muskelmassa när de ålder, vilket ger dem en högre andel kroppsfett i allmänhet. Detta förändrar också hur kroppen brinner kalorier, vilket gör det lättare att få bukfett. Hormonella förändringar spelar också en stor roll, särskilt hos menopausala kvinnor. Vissa människor är också genetiskt förberedda för att få det, även om de inte har mycket subkutant fett. Faktum är att en person kan vara inom ett hälsosamt viktområde, men har fortfarande för mycket fett runt de inre organen.

Visceralt fett är förknippat med ett antal negativa effekter på hälsan, inklusive ökat blodtryck, demens, hjärt-kärlsjukdom, hormonella obalanser och insulinresistens, vilket kan leda till typ 2-diabetes. Fettens fettverk verkar på samma sätt som ett organ, och utsöndrar ämnen som påverkar de omgivande organen. Man tror att bukfett kan vara särskilt riskabelt eftersom det är nära huvudvenen som bär blod i levern från runt tarmarna. Några av de ämnen som utsöndras av fettet, särskilt lösa fettceller, kan komma in i levern och sedan påverka nivåerna av fett och kolesterol i blodet. Abdominalt fett är också nära associerat med ökad LDL och minskad HDL-kolesterolnivå, såväl som bröstcancer, endometriecancer och kolorektal cancer.

Människor kan ofta minska deponier av visceralt fett med en kombination av aerob träning och förändringar i kost. Forskare rekommenderar minst 30 minuters aerob aktivitet som snabb promenad eller jogging minst fyra gånger i veckan. Mage övningar, som sit-ups, bygga muskler i området, men kommer inte minska denna typ av fett. Dessutom kan motståndsträning, som att använda träningsmaskiner, hjälpa till med subkutant fett, men inte bukfett. Att göra någon typ av aerob träning kan ha en signifikant inverkan på visceralt fett, vilket kan vara i upp till ett år efter det att någon viktminskning inträffat.

När det gäller kost, en måltidsplan som är tung på frukt och grönsaker, högfibrer livsmedel som hela korn, och magert kött kan hjälpa till med att förlora visceralt fett. Det är också bäst att undvika söta drycker och produkter som är tunga i mättat fett, som smör eller feta ostar, och använder naturliga matoljor som är höga av enomättade och fleromättade fetter. Passande delstorlek är också viktigt. Eftersom individuella kostbehov varierar, är det bäst att konsultera en läkare eller nutritionist när man försöker förlora bukfett.

Livsstilsförändringar kan också hjälpa till. Eftersom rökning och överdriven dricks kan leda till ökat visceralt fett, är det bäst att måtta eller bryta dessa vanor. Att få tillräckligt med sömn är också mycket viktigt för att förlora fett. Vissa studier visar att meditera eller be kan hjälpa till med denna typ av viktminskning, eftersom de kan sänka en persons stressnivåer.