vad är benbenödem?

Nedre ben ödem hänvisar till svullnad i anklar eller kalvar orsakad av hög volym vätska i kroppsvävnader eller blodkärl. Det kan förekomma i båda benen eller bara ett ben, beroende på orsaken till svullnaden. Ödem är i allmänhet bara ett symptom på en underliggande medicinsk fråga, och lämplig behandling kommer att adressera orsaken till det angivna medicinska tillståndet.

Ödem är ett allmänt tillstånd som definieras av en onormalt hög mängd vätska i kroppsvävnader eller cirkulationssystemet. Kroppens naturliga vattenbalans blir upprörd eftersom för liten vätska rör sig från vävnaderna till blodkärlen eller när mer vätska än vanligt rör sig från blodkärlen till kroppsvävnader. Endera fallet resulterar i mild till svår svullnad. Nedre ben ödem hänvisar till svullnad som är specifik för något område av benet under knäet, oftast ankelområdet.

Nedre ben ödem kan förekomma i båda benen eller i bara ett ben, beroende på den bakomliggande orsaken. Ödem är en indikator på en eller flera olösliga medicinska tillstånd. En blodpropp i benet kan orsaka vätskor att poola, vilket resulterar i svullnad, missfärgning och / eller smärta i det drabbade benet.

På liknande sätt kan en tumör komprimera kärl i benet. Åderbråck, som har svaga ånväggar eller ventiler, kan också orsaka svullnad i ett visst område i benet. Gikt, artrit och en lokal infektion är andra potentiella orsaker till ödem med endast ett ben.

När nedre ben ödem uppträder i båda benen samtidigt, är ett mer generaliserat tillstånd mer sannolikt att vara den skyldige. Svullnad i båda benen kan orsakas av vissa medicinska problem, såsom njursjukdom, eller genom värmeexponering, vilket får blodkärlen att expandera. Högt natriumintag, ökade hormonnivåer under graviditet och långvarigt sittande eller stående är vanliga orsaker till ödem. Avancerad ålder är också en viktig faktor i detta tillstånd. Andra potentiella orsaker inkluderar brännskador eller solbränna, insektsbett eller sting och skada på foten eller fotleden.

Biverkningar från mediciner bör uteslutas som en möjlig orsak till ödem. Vissa antidepressiva medel, inklusive monoaminoxidas (MAO) -hämmare och tricykliska ämnen, kan utlösa ödem. Steroid läkemedel har också ofta svullnad som en bieffekt. Andra mediciner, som de som används för att behandla högt blodtryck, kan också vara den bakomliggande orsaken.

Behandling av ben i benet beror på det underliggande medicinska tillståndet. Exempelvis kan minskning av natriumintag eller ökning av dagliga övningar vara lämplig. Obehaget från svullna vävnader kan minskas genom att höja benen minst 30 cm över hjärtat. Detta kan göras tre till fyra gånger dagligen i ca 10-15 minuter varje gång. Elastiska stötdockor, massage och diuretiska örter är andra möjliga behandlingar.

Vissa livsmedel antas förvärra ödem. Personer som har ödem bör överväga lämpliga dietjusteringar för att minska eller undvika dessa livsmedel. Livsmedel som kan göra ödem värre inkluderar mejeriprodukter, pickles, oliver, animaliska proteiner och choklad. Stimulanter som alkohol, socker och koffein kan också producera denna effekt.