vad är laryngeal nervskada?

De överlägsna och underlägsna laryngeala nerverna i halsen styr rörelsen och funktionen av struphuvudet, även kallat röstlådan. Betydande andningssvårigheter och talproblem kan uppstå om en eller båda nerverna är skadade på grund av trauma, infektion, kirurgiska komplikationer eller andra orsaker. Laryngeal nervskada är vanligtvis ett mindre problem som går bort på egen hand inom några månader. I vissa fall krävs dock kirurgi för att reparera allvarligt skadade nerver och vokalband. Patienter kan behöva röstterapi för att återfå sin förmåga att tala tydligt.

Larynxen rymmer två band av vävnad som kallas vokalband som sträcker sig och komprimeras för att producera olika platser. De laryngeala nerverna ger impulser från hjärnan för att styra sin rörelse. Den största konsekvensen av laryngeal nervskada är svaghet eller förlamning av vokalband. Ett eller båda lederna kan påverkas, och beroende på svårighetsgraden av nervskador kan förlamning vara ett tillfälligt tillstånd eller orsaka livslånga talproblem.

Laryngeal nervskada kan ha flera olika orsaker. Direkt trauma i halsen och bröstet kan skada struphuvudet, luftstrupen och underliggande nervvävnad. Människor med kronisk eller återkommande laryngit kan uppleva symtom om vokalsträngsvullnad sätter press på nerverna. En cancerös eller godartad tumör kan bildas i luftstrupen som komprimerar nerver och blodkärl i området. Slutligen uppträder vissa fall av sköld på struphuvudet efter operation på sköldkörteln, luftstrupen eller någon annan struktur i halsen. Nerverna är mycket känsliga och det är möjligt för en kirurg att oavsiktligt skada eller skada en under en operation.

Oavsett orsak kommer laryngeal nervskada sannolikt att orsaka problem för patienterna. En person kan vara väldigt hes och har bullriga andning. Om talet är möjligt är det vanligtvis vid besvärliga ställen och väldigt tyst. En individ kan också ha problem med att svälja mat, dricka vätskor och rensa hans eller hennes hals. Andnings och sväljningsvårigheter kan vara allvarliga för att garantera en omedelbar resa till akuten.

Efter att patientens andning stabiliserats kan en läkare diagnostisera laryngeal nervskada genom att tolka resultat från diagnostiska bildskanningar. Han eller hon försöker bestämma omfattningen av stämskador och svullnad och letar efter tecken på tumörer, lesioner och infektioner. En endoskopisk kamera kan sättas in i halsen för att noggrant inspektera nerverna och röstlådan. Underliggande orsaker behandlas på lämpligt sätt med mediciner eller kirurgi.

Återhämtning är sannolikt från mindre nervskador, och de flesta patienter behöver bara vila i en till tre månader medan nervvävnaden läker. Betydande skador kan kräva kirurgisk ingrepp för att bevara tal. Röstbandet kan anpassas för att främja tydliga, ordentliga ljud trots förlamning. Vissa röstproblem kan vara permanenta även vid operation, men regelbundna sessioner med talterapeuter kan hjälpa människor att lära sig att kommunicera effektivt i deras dagliga liv.