Vad är skillnaden mellan estriol och östradiol?

Estriol och östradiol, också stavat “oestriol” och “östradiol”, är två typer av könshormoner som huvudsakligen produceras av kvinnor. Estriol är graviditetshormonet och finns bara i stora mängder under graviditeten, medan östradiol finns hos alla kvinnor. Ett utvecklande foster och placenta ger naturligt estriolhormonet.

Om en kvinna vill veta om hon är gravid, kommer ett hem graviditetstest att leta efter lämpliga nivåer av östol för att se om det finns ett växande foster. Estriolen är närvarande i blodet och utsöndras också i urinen, så ett enkelt urintest eller blodprov kan visa om en kvinna är gravid eller inte. Under graviditeten kommer en kvinnas läkare ibland att kontrollera sina nivåer av östol för att se om graviditeten fortskrider normalt.

Estriol och östradiol kommer också i syntetiska versioner om en kvinna behöver hormonbehandling. De kallas ofta östrogener. Även om kvinnor gör dessa hormoner i överflöd, har män också dessa hormoner i små mängder.

Kvinnor som är mellan 12 och 40 år har de högsta nivåerna av östraol. Östrogenhalten skyrocket under graviditeten och sedan avsmalnar under klimakteriet. Om en kvinna har problem med menopausala symptom, finns det hormon tillskott som hon kan ta.

Estradiol är också ett könshormon som finns hos premenopausala kvinnor. Det är avgörande för sexuell och reproduktiv hälsa, men den påverkar också andra kroppsorgan, som skelettsystemet. Det liknar mycket östol, men har några skillnader.

Estradiol finns i stora mängder hos unga kvinnor som fortfarande kan bära barn. Estriol, å andra sidan, kommer främst från fostret under en graviditet. Därför har postmenopausala kvinnor och icke-gravida unga kvinnor liknande nivåer av östol.

En person kan hitta östradiol i hela kroppen, som det produceras i hjärnan och artärerna. Även fettceller skapar östradiol före och efter klimakteriet hos kvinnor. Män som är övervikt tenderar att producera för mycket östradiol, vilket kan orsaka kroppslig feminisering.

Kvinnor som går igenom klimakteriet använder vanligtvis estriol och östradiol som en del av en hormonbehandling eller hormonbytebehandling för att lindra symtom som inkontinens och vaginal torrhet. Hormonerna kommer i form av grädde och piller för enkelhets skull. Syntetiska östrogener är vanligtvis tillgängliga via apotek, men i de flesta länder behöver man läkares recept.