vad är bakre fossa syndrom?

Posterior fossa syndrom är en samling av symtom som kan uppstå efter kirurgisk excision av en massa i hjärnstammen regionen. Symtomen uppträder vanligen så snart som 24 timmar efter operationen och kan ta så lång tid som fem dagar att dyka upp. De kan sträcka sig från mild till ganska allvarlig, och inkluderar afasi, mutism, sväljningssvårigheter, rörelseproblem och problem med ögonrörelser. Typiskt är tumörer mer benägna att förekomma i hjärnans bakre fossa i hjärnan hos barn.

Den bakre fossa regionen innehåller hjärnstammen, som är ansvarig för att styra andningen, reglera hjärtfrekvensen, utvidga och fördjupa blodkärlen och ge en person förmågan att stå en tid och gå. Fina muskelrörelser och förmågan att behålla uppmärksamhet på en situation är också viktiga funktioner i hjärnstammen. Vid ett barn diagnostiserat med bakre fossa syndrom har ett eller flera områden i hjärnstammen påverkats.

Ett barn med detta tillstånd kommer att presentera symtom på afasi, eller svårigheter att bilda ord och sedan vocalizing dem. Barn kan också uppleva mutism, vilket är oförmåga eller ovillighet att prata. Svårighetssvårigheter eller dysfagi kan vara livshotande och måste behandlas omedelbart. Vissa barn kan uppleva svårigheter att flytta ena sidan av sina kroppar eller ha en markant minskning av rörligheten. Dessutom kan kranialnervalpar orsaka konstiga ögonrörelser och fasta ögon som inte är lämpliga.

En familj kommer att behöva lära sig att hantera de fysiska och mentala förändringar som ett barn med detta syndrom går igenom. Med tidigt erkännande av detta syndrom kan barn börja intensiv behandling och minska längden på sjukhusvistelser.

En artikel publicerad i november 2004 i Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences fokuserade på beteendemässiga aspekter orsakade av bakre fossa syndrom. Det visade sig att detta är ett ganska sällsynt tillstånd, vilket bara påverkar 0,08% av barnen som har genomgått operation till den bakre fossila regionen. Berörda barn befanns drabbas av förändringar i mentala tillstånd, såsom att vara drabbade och apatiska för att ha fullvärdiga tantrum.

Det finns inga identifierbara riskfaktorer för att utveckla detta syndrom. Den typ av tumör ett barn har, den exakta platsen och barnets ålder anses inte vara faktorer för att bestämma ett barn som är i fara. Kirurgisk excision av en tumör i den bakre fossa regionen verkar vara den enda commonalityen.