vad är lhermitte tecken?

Lhermittes tecken är en fysisk provmanöver som anses ha ett positivt resultat när en patient upplever en elektriskt skötande smärta som strålar ut från nacke bakom ryggen när nacken böjs framåt av en läkare eller annan vårdpersonal . När patienter har detta symptom sporadiskt vid andra tillfällen kallas det barberstolens fenomen eller Lhermitte fenomen. Även om tecknet är närmast associerat med en sjukdom som kallas multipel skleros kan den orsakas av en rad olika sjukdomar som påverkar den del av nervsystemet som ligger i nackområdet. Det finns ingen specifik behandling för tillståndet, men patienter kan uppleva en minskning av symtomen med behandling av dess bakomliggande orsak.

Många patienter som har ett positivt Lhermitte tecken på fysisk tentamen beskriver smärtan som en skytte, stickande, chockliknande känsla. Smärtan börjar vanligtvis i nacke och sprider sig i en nedåtriktad riktning, vilket påverkar ryggen, armarna, ryggraden och till och med benen. Ofta är smärtan närvarande i några sekunder. Vissa läkare eller vårdgivare kan också utlösa känslan genom att knacka på baksidan av nacken medan patienten böjer hans nacke framåt.

Den sjukdom som oftast förknippas med Lhermits tecken är multipel skleros (MS). Detta tillstånd uppstår när de delar av nervsystemet som isolerar nerverna attackeras och förstörs av celler i kroppens immunsystem. Det kan orsaka en rad neurologiska underskott som kan komma över tiden.

En mängd andra förhållanden kan också få en patient att ha Lhermitte tecken. Vilken sjukdom som helst som påverkar nervrotserna som lämnar ryggmärgen i nackområdet eller någon sjukdom som påverkar ryggmärgen i denna region kan orsaka att symtomen uppstår. Biverkningar som är vanliga som artros, som uppstår med stigande ålder på grund av kronisk slitage på lederna, kan orsaka symptom. Sällsynta orsaker kan innefatta vitamin B12-brist, administrering av högdos-kemoterapi och transversell myelit.

Det finns ingen specifik behandling för att ha ett positivt Lhermitte tecken. Det kan emellertid förbättras genom att bestämma den underliggande orsaken till tecknet och behandla den underliggande sjukdomen. Patienter som presenterar detta klagomål kan genomgå ytterligare medicinsk upparbetning, inklusive radiologisk bildbehandling av nackregionen eller test som mäter hastigheten av ledning av signaler genom nerverna. Om en fullständig upparbetning inte känner igen orsaken till smärtan, kan läkare välja att fortsätta att övervaka patienten för ytterligare tecken på sjukdom. Vissa läkare kan välja att behandla smärtsymptomet med läkemedel som minskar patientens känslighet för smärta som uppstår i nerverna.