vad är lichen striatus?

Lichen striatus är en relativt sällsynt hudstörning som främst påverkar barn. Utsläppen i samband med detta hudförhållande kliar inte eller ger obehag för den drabbade personen, trots att bultarna slutligen sammanfogar för att skapa långa band av skaliga fläckar på huden. Armarna och benen är de mest drabbade områdena, även om hudutslaget kan förekomma var som helst på kroppen. Av anledningar som inte är tydligt förstådda, drabbas tjejer oftare av lichen striatus än pojkar. Eventuella frågor eller farhågor angående lichenstriatus i en enskild situation bör diskuteras med en läkare eller annan sjukvårdspersonal.

Utvecklingen av ett oförklarligt utslag på armarna eller benen är ofta de första märkbara symptomen på lichen striatus. Små, upphöjda stötar som vanligtvis är rosa eller köttfärgade och inte kliar är karakteristiska för denna hudsjukdom. Inom några dagar eller veckor efter dessa bumps utseende börjar paplarna att gå ihop, vilket skapar långa band av drabbad hud som blir crusty eller scaly i utseende. I de flesta fall finns det ingen klåda eller obehag som är förknippad med lichenstriatus, även om mild till måttlig klåda ibland kan upplevas. I de med mörkare hud förekommer de lesioner som är förknippade med störningen ofta vita eller ljusare än resten av huden.

Den exakta orsaken till lichenstriatus är inte känd, även om det har rapporterats fall av syskon som drabbats av sjukdomen. En del undersökningar tyder på att det kan finnas en viral orsak, även om denna teori inte har visat sig slutgiltigt. Denna typ av hudstörning är inte smittsam och utgör inget hot mot patientens övergripande hälsa.

Behandling av lavenstriatus är vanligtvis inte nödvändig, eftersom tillståndet typiskt löser sig självt efter en tidsperiod. Det kan ta var som helst från flera veckor till flera år för att lesionerna ska försvinna, och huden kan tillfälligt mörkas som en del av läkningsprocessen. I vissa fall kan topiska steroidkrämer användas för att påskynda läkningsprocessen, även om steroidinjektioner som införs direkt i lesionerna kan vara mer användbara. Detta tillstånd är i många fall välkänt motståndskraftigt mot behandling, så det är ofta ett bättre val att bara låta det gå sin kurs, speciellt när inga negativa biverkningar är närvarande. En läkare kan hjälpa patienten att bestämma om behandlingen rekommenderas individuellt.