vad är livmodern?

Livmodern är en del av det kvinnliga reproduktionssystemet som finns i bäckenet. Ordet “livmoder” kommer från det latinska ordet för “livmodern”. Under graviditeten utvecklas fostret – eller, när det gäller tvillingar eller multiplar, foster – i livmodern. När fostret utvecklas expanderar livmodern för att ge nödvändigt rum. Människor är inte de enda varelser som reproducerar via livmodern. Faktum är att livmodern är det främsta kvinnliga reproduktionsorganet hos de flesta däggdjur.

I den ena änden av livmodern är livmoderhalsen, som öppnar in i slidan. I andra änden är organet anslutet till äggledarna. Det finns två äggledare, vilka var och en är anslutna till en av de två äggstockarna. Under ägglossningen, som händer en gång i månaden hos kvinnliga människor, flyttar ägget från äggstockarna ner i äggledarna och i livmodern. Ovum kallas vanligen “ägg” i vardagligt tal. Under ägglossningen kan en graviditet resultera i att en sperma når äggstocken i livmodern.

Om en kvinna inte blir gravid under sin tid av ägglossning, så kommer hon att menstruera. Menstruation är borttagning av livmoderns väggar. Under månaden tjocktar livmoderväggarna för att förbereda sig för en möjlig graviditet. I händelse av att ett ägg befrukas med spermier kommer det resulterande embryot att bli inbäddat i en av dessa förtjockade livmoderväggar. Under de månader som en graviditet inte uppstår och ett embryo inte blir inbäddat i en av väggarna kommer fodret att lossna och uttrycka sig genom slidan.

I de flesta fall är livmodern gjuten ovanför blåsan, vilket är anledningen till att många gravida kvinnor finner att de måste urinera mycket oftare än när de inte förväntar sig. Detta beror på att den utvecklande fostret sitter bokstavligen ovanpå den gravida moderens urinblåsa. Det finns några medicinska tillstånd där livmoderplaceringen eller vinkeln är onormal. Ibland är formen på orgelen ovanlig. Dessa tillstånd kan leda till svår sexuell funktion och komplikationer med graviditeter.

Efter puberteten ska hela kvinnliga reproduktionssystemet kontrolleras för allmän hälsa av en gynekolog. En gynekolog är en läkare som specialiserar sig på det kvinnliga reproduktionssystemet. Även om vissa reproduktiva problem kan behöva hanteras före puberteten, blir vissa problem inte uppenbara förrän efter puberteten eller när kvinnan blir sexuellt aktiv.