vad är morfin?

Morfin är ett narkotiskt läkemedel som främst används för smärtlindring, men som också kan användas för behandling av svår hosta. Det tillhör en familj av läkemedel som kallas opiater, som generellt produceras från vallmo-växten. Morfin är potentiellt beroendeframkallande, och försök att plötsligt sluta ta drogen, även om det har använts som föreskrivet, kan leda till abstinenssymptom.

En tysk apotekare som heter Friedrich Wilhelm Adam Serturner ges kredit för att upptäcka morfin år 1805. Även om det idag finns en känd metod för att producera den syntetiskt, är läkemedlet fortfarande vanligtvis producerat av opium, vilket är en råprodukt som framställs av frö av vallmoplantor . Denna medicinering finns i flera former, inklusive sirap, piller och injektioner. Det används för att behandla smärta, speciellt efter operationer, och det används också ibland för att undertrycka allvarlig hosta.

Även om läkemedlet är föreskrivet för att ge smärtlindring, bör det förstås att det inte eliminerar smärta. I stället förvränger det sinnets uppfattning om smärta. När detta läkemedel införs i kroppen, producerar det flera effekter. Dessa inkluderar att minska andningshastigheten, sänka hjärtfrekvensen och sänka hjärnans aktivitet. Denna narkotiska påverkar inte bara hur sinnet uppfattar smärta, det tenderar också att förändra en persons allmänna mentala funktion och hennes känsla av medvetenhet.

Morfin producerar eufori, och det kan ha andra oavsiktliga effekter på kroppen, till exempel att minska en persons sexdrivning, ändra hennes menstruationscykel och undertrycka hunger. Andra vanliga biverkningar av detta läkemedel är illamående och förstoppning. Att ta detta läkemedel utgör också risken för missbruk. Människor tenderar att utveckla en tolerans mot drogen, vilket betyder att de behöver större mängder för att tillgodose deras behov.

De som är ordinerad för detta narkotiska läkemedel, varnas vanligtvis inte för att försöka plötsligt sluta ta det utan en medicinsk professionell inriktning. Om detta råd inte följs är det troligt att den enskilda personen kommer att uppleva abstinenssymptom. Dessa inkluderar diarré, magkramper och frysningar. inte varje person kan tolerera morfin. Läkemedlet rekommenderas inte för personer som har haft allergiska reaktioner mot andra narkotiska läkemedel.

Andra personer för vilka läkemedlet kan vara olämpligt inkluderar personer med lågt blodtryck, andningssvårigheter eller leversjukdom. Personer med psykisk sjukdom eller missbruksproblem bör endast ta medicinen om dessa fakta är fullständigt avslöjad och grundligt övervägd av en läkare. Gravida kvinnor och de som ammar anses inte som lämpliga kandidater för att ta detta läkemedel eftersom det sannolikt kommer att överföras till barnet.

Morfin är ett kontrollerat ämne i de flesta industrialiserade länder. Detta innebär att besittning av läkemedlet i allmänhet är begränsat till auktoriserade producenter, distributörer och konsumenter. I händelse av att andra individer fångas besitter eller levererar narkotiska, kommer de sannolikt att möta straff som kan innefatta fängelse.