vad är myalgi?

Myalgi omvandlas till muskelsmärta. Det är rättvist att säga att de flesta människor upplever ett eller två fall av tillståndet, åtminstone under en livstid. Oftast är smärtan orsakad av spänningar eller överanvändning av en muskel. Det kan förekomma i vilken muskelgrupp som helst, när som helst i livet. Myalgi som inte orsakas av muskelstam kan förekomma i ett stort antal infektionssjukdomar, allt från den vanliga influensan till sjukdomar som Lyme-sjukdomen. Vissa autoimmuna sjukdomar som lupus och fibromyalgi kan orsaka betydande muskelsmärta.

Muskelsmärta kan vara mild, eller det kan vara svårt om man har skadat en muskel. När smärta som inte verkar relaterad till en sjukdom är närvarande i mer än tre dagar, bör man se en läkare. Detta är särskilt viktigt om man märker rodnad eller svullnad runt det smärtsamma området, eller om man nyligen har kommit i kontakt med en ficka. Om man har fått en fästbett är det mycket viktigt att fästet testas för att utesluta Lyme Disease. Detta kan orsaka progressiv skada på kroppen, men kan påbörjas enkelt med antibiotika. Dessutom garanterar någon myalgi åtföljd av feber i mer än två dagar att rådgöra med en läkare.

Muskelsmärta som innebär extrem ömhet och inhibering av rörelse i nacken, tillsammans med feber, kan vara mycket allvarlig. Om man inte kan röra hakan mot bröstet kan detta indikera smärta orsakad av hjärnhinneinflammation. Detta tillstånd behöver omedelbar medicinsk hjälp. Föräldrar som har barn som klagar på nacksmärta och feber bör rikta sina barn för att försöka hakan på bröstet sträcka innan man ringer till doktorn, men även om barnet kan göra det, bör en barnläkare fortfarande kontaktas.

Myalgi från överanvändning av en muskel behandlas vanligtvis med alternerande heta och kalla förpackningar på den drabbade muskeln. Massage kan också vara till nytta. Behandling kan också inkludera att ta ibuprofen, aspirin eller acetaminofen. Ibuprofen och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel föredras eftersom de kan minska svullnaden. Muskelsmärta är emellertid kroppens sätt att kommunicera att resten av muskeln behövs. Om läkemedlet helt löser smärta är det möjligt att uppleva ännu mer smärta genom att fortsätta att använda den drabbade muskeln eller musklerna.

Regelbunden mild motion kan vara till hjälp för dem som lider av myalgi på grund av inaktiv livsstil. Dessutom kan sträckning före hård träning minska risken för muskelsmärta. Det är normalt när man börjar träna ett träningspass för att känna lite smärta efter träning. Muskler som inte har använts ofta kommer att vara ömma först. Om smärtan är extrem kan det innebära skada på en muskel.

De som har myalgi som en följd av autoimmuna sjukdomar kan hitta någon minskning av smärta med mjuka sträckningsövningar. Många med lupus och fibromyalgi finner att speciellt Hatha yoga, även kallad mild yoga, kan bidra till att minska muskelsmärta. För dem som har rörelseproblem är en annan användbar träningsordning stol yoga, vilket eliminerar stående poser.