vad är myokardfibros?

Myokardfibros är ett tillstånd som innebär nedsatt hjärts muskelceller som kallas myocyter. Det hör till en klass av sjukdomar som tillsammans kallas fibros, vilket betecknar härdning eller ärrbildning av vävnad. Detta är ett tillstånd som inte bara påverkar hjärtat, men också andra organ som lungor och lever. Myokardfibros avses även med den mer allmänna termen av hjärtfibros.

Myocyter, som kommer från ursprungs celler som kallas myoblaster, är instrumental i att kontrollera hjärtfrekvensen genom att producera elektriska impulser. Varje myocytcell har en samling cylindriska filament som kallas myofibriller. Dessa är de cellenheter som gör att hjärtat kan komma i kontakt. Normalt bildar myocyter linjer av celler i hjärtat.

I myokardiell fibros ersätts myocyter av vävnad som inte kan kontraheras. Detta händer när fibroblaster, som producerar kollagen för att möjliggöra sårläkning, ger överdrivna mängder av proteinet. Detta resulterar i ett fall av onormalt ärr eller fibros. Denna process förstärker hjärtat, vilket gör det oflexibelt.

Detta tillstånd påverkar vanligtvis ventriklarna, som är hjärtans pumpkammare. Dess symtom inkluderar bröstsmärta, viss bukvällnad, illamående och trötthet. Detta indikerar vanligtvis en rad hjärtproblem, med progressivt hjärtsvikt som ett utmärkt exempel. Andra problem inkluderar accelererad hjärtfrekvens eller takykardi och arytmi, hjärtens oregelbundna elektriska aktivitet på grund av förlusten av myocyter.

Hjärtatillståndet är särskilt vanligt i Afrikas subtropiska regioner. Det är störst i länder som Nigeria, där myokardfibros är en av de främsta orsakerna till vuxenhjärtsjukdom och synder i cirka ett fjärdedel av hjärtsviktssjukdomar hos barn. Andra afrikanska länder som påverkas på liknande sätt inkluderar Uganda och Moçambique. Det är också särskilt vanligt i andra väsentligen ekvatoriella regioner i indiska subkontinenten och Sydamerika.

Ingen officiell orsak har upprättats för myokardfibros. Dessutom anses sjukdomen generellt vara irreversibel. Patienter tenderar att ha tillståndet i ett avancerat stadium när de diagnostiseras, eftersom symptomen inte är särskilt särskiljande. Detta resulterar i korta överlevnadsnivåer. De flesta patienter med detta tillstånd dör inom två eller tre år.

Trots den begränsade kunskapen och den dåliga prognosen för myokardfibros har vissa framsteg gjorts avseende sjukdomen. Till exempel har vissa forskare föreslagit infektioner från sjukdomar som malaria, fiberfiber dieter och inflammation som orsaker. Det föreslås också att vissa proteiner kan reversera härdningsprocessen genom att minska utvecklingshastigheten för fibroblaster, vilket i slutändan kan återställa hjärtans flexibilitet.