Vad är pleuritisk bröstsmärta?

Pleuritisk bröstsmärta, även känd som pleurisy eller pleurit, kännetecknas av en smärtsam känsla i bröstet som kan spridas till axlarna och nacken. Smärtan kan antingen känna sig skarp eller tråkig och värkande och blir ofta värre när man försöker andas djupt. Pleuritisk bröstsmärta är uppkallad efter pleura, ett membran som omger lungorna och bröstkaviteten, det kan ibland bli ont och irriterade på grund av infektion, andningsfel, kroppsskador och olika sjukdomar. Mycket av smärtan från pleurisy härstammar från olika lager av pleura som puffar upp och gnuggar mot varandra. Pleurisy kan vara symptomatisk för allvarliga problem som behöver behandlas, men ibland kan det inte uppstå någon identifierbar orsak och inte längre utgöra ett hälsorisk än ett mildt försök med matsmältningsbesvär.

Symtom är typiskt markerad med skarpa bröstsmärtor i bröstområdet. De kan också manifesteras i en tråkig smärta, åtföljd av en tät känsla i bröstet som gör det svårt för en att andas in djupt utan att känna skarp smärta. Beroende på graden av inflammation kan smärtan också spridas till andra områden, till exempel axlarna och nacken. Pleurisy kan lätt misstas som ett allvarligt hjärtproblem, såsom hjärtstopp. Därför behandlas de som erkänner sig i medicinska kliniker med symtom på pleurisympa som om en allvarlig hjärtekomplikation faktiskt kan uppstå.

Pleuritisk bröstsmärta kan orsakas av en mängd olika faktorer, från det fullständigt godartade till det livshotande. Det är inte helt ovanligt att ett fall av pleurisy är idiopatisk, vilket innebär att ingen orsak kan hittas. Majoriteten av fallen är orsakade av någon form av virusinfektion i andningssymtom. Orsaker kan emellertid baseras i olika förhållanden från cancer till högt blodtryck. Personer som har en medicinsk historia som medför bröstskada eller hjärtkirurgi är ofta mer mottagliga för pleuritiska bröstsmärtor.

Pleuritisk bröstsmärta kan diagnostiseras på ett par olika sätt. Ofta är pleurisy åtföljd av extra vätska i pleuramembranet, vilket gör tillståndet synligt för ett antal bröstscanningstest, inklusive röntgenstrålar, CT-skanningar, ultraljud och MR. När låren i pleura blir inflammerade, gnuggar de också upp mot varandra, ofta skapar ett ljud som hörs nog att höras av stetoskop. Således kan läkare också delvis diagnostisera tillståndet genom örat.