Vad är sambandet mellan insulin och blodsocker?

Det finns en direkt koppling mellan insulin och blodsocker. Insulin är ett hormon som reglerar nivåerna av socker eller glukos i blodet genom att hjälpa cellerna att utnyttja det för energi. I en frisk individ utsöndras insulin av bukspottkörteln och mer frisätts när blodsockernivån är hög. När socker ligger i låga nivåer i blodet, frigörs mindre insulin. Fel i detta system förekommer hos personer med diabetes, vilket leder till potentiellt farliga blodsockernivåer om de lämnas okontrollerade.

Förhållandet mellan insulin och blodsocker är att insulin är ansvarigt för att hålla blodsockret på en hälsosam nivå. När en person äter, omvandlas mat till glukos genom matsmältningssystemet och släpps ut i blodet. Blodsockret absorberas sedan av cellerna över hela kroppen och används för energi. Hormoninsulinet är nödvändigt för att blodsockret ska komma in i cellerna.

Stora mängder socker- eller kolhydraterrika livsmedel konverteras lättare till blodsocker än andra livsmedel. Detta kan orsaka högre blodsockernivåer än normalt. När detta inträffar orsakar sambandet mellan insulin och blodsocker extra insulin att frigöras av bukspottkörteln. Det extra insulinet gör att cellerna snabbt kan absorbera det extra sockret från blodet. Detta återvänder blodsockret till normala nivåer snabbt, vilket är viktigt eftersom höga blodsockernivåer under en längre period kan vara mycket ohälsosamma.

Om en person inte har ätit i några timmar kan blodsockernivån dyka lägre än normalt. När detta händer, på grund av sambandet mellan insulin och blodsocker, kommer bukspottkörteln att sakta ner insatsutsöndringen. Detta hjälper det återstående blodsockret att tas in i cellerna mycket långsammare medan cellerna använder sig av lagrad glukos för energi istället.

Hos vissa individer är det ett fel i sambandet mellan insulin och blodsocker som kallas diabetes. En person med diabetes saknar lämpligt insulinreaktion på förhöjda blodsockernivåer. Detta kan uppstå på grund av följande orsaker: Bukspottkörteln kan inte göra och utsöndra det nödvändiga insulinet, kroppen svarar inte korrekt på insulinet, eller det släpps inte i rätt mängd. Diabetes är en potentiellt farlig sjukdom som kräver noggrann övervakning och behandling som kan inkludera livsstilsförändringar och medicinering. Det finns inget botemedel mot diabetes, men diabetiker kan ofta leva långa hälsosamma liv om de är vaksamma för att kontrollera sitt blodsocker.