vad är sambandet mellan persilja och menstruation?

Persilja och menstruation förbinder sig genom föreningar i växtens oljor, som anses ha hjälp att starta en försenad period. Mycket av bevisen är anekdotisk och doserna är ännu inte standardiserade, men människor har tagit örten i århundraden för detta och ytterligare medicinska ändamål. Kvinnor som vill prova denna åtgärd kan använda det på flera sätt, beroende på deras preferenser, men de borde vara medvetna om de potentiella biverkningarna, som njurproblem och huvudvärk.

Persilja är en vanlig ört folk har vuxit för både medicinska och kulinariska användningar i mer än 2000 år. En medlem av morotfamiljen, den används också som en populär garnering. Botaniker känner igen mer än 30 olika typer, men individer är mest kända med Petroselinum crispum, som har lockiga löv, och Petroselinum crispum neapolitanum eller “italiensk” persilja, som har plana löv. Den är känd för sin karakteristiska kryddiga bitter smak.

Herbalists rekommenderar ofta persilja som en emmenagogue, som är ett ämne som kan inducera menstruation. De hävdar att det kan uppmuntra avlivningen av endometriumet, vilket är livmoderns inre beklädnad och att det gör att livmodern kan slappna av eller dilatera, vilket gör att menstrual urladdning passerar ut ur kroppen genom vaginalkanalen. Det kan vara effektivt för generell periodreglering eller för behandling av förseningar som orsakas av stress, fibroids eller hormonella störningar.

Medicinska experter tror att persilja kan uppmuntra menstruation eftersom oljorna i växten innehåller två föreningar, apiol och myristicin. Dessa substanser är båda livmoder stimulanter som kan inducera milda sammandragningar och utvidga livmoderhalsen. Mängden som finns i varje persiljaväxt och art varierar emellertid och koncentrationerna är olika bland rötterna, löv och frukt, som innehåller 0,1%, 0,3% respektive 2 – 7%.

Kvinnor som vill använda persilja för att hoppa i sina perioder kan äta växten som mat med sin vanliga kost, eller de kan branta bladen för att göra te. Mindre vanligt går folk till en herbalist, hälsokostaffär eller allmän apotek och får kapslar eller tabletter att ta. Vissa människor gillar det här alternativet eftersom det gör det möjligt för dem att vara mer exakta om dosering utan att behöva mäta någonting. Ännu mindre ofta sätter kvinnor in det i vagina som ett stötpiller, men många herbalister lutar sig bort från denna övning på grund av möjligheten att uppmuntra tillväxten av skadliga bakterier. I allmänhet rekommenderar experter inte att använda den eteriska oljan rakt, eftersom det finns viss oro för eventuell toxicitet.

För närvarande är mängden bevis tillgängligt för säker och effektiv dosering med persilja och menstruation liten, så det finns ingen godkänd rekommendation för hur mycket du ska ta. Det har administrerats till 6 gram per dag, men även denna mängd har inte forskningen bakom den för att stödja utbredd användning. Även om läkare erkänner att växten kan fungera som en emmenagoga vid högre doser, kommer den mängd någon behöver för att inducera hennes cykel, skiljer sig från kvinna till kvinna baserat på ålder, vikt och andra faktorer och en standardiserad dos är i allmänhet början peka på dessa typer av justeringar.

Det finns rapporter om kvinnor som har börjat sina perioder bara timmar efter att ha tagit en medicinsk dos. Beroende på vilket belopp som tas och orsaken till menstruationsförseningen kan det dock ta ytterligare tid, vanligtvis en dag eller två, för örten att fungera. Ibland gör det svårt att berätta om växten verkligen var effektiv eller om kroppen helt enkelt helt enkelt löst sina cykelproblem på egen hand.

Även om effekterna av denna ört på reproduktionssystemet anses vara milda, kan det faktum att apiol och myristicin stimulerar livmoderkontraktioner innebära att gravida kvinnor borde undvika medicinska doser. Det kan orsaka missfall – i själva verket apiol en gång användes i födelsekontroll, och människor har använt örten som en abortfacient för att framkalla abort. Det har också använts för att intensifiera sammandragningar som ett sätt att hjälpa arbetskraft.

Kvinnor som använder persilja för att starta menstruation kan behöva öka sitt intag av vatten, eftersom föreningarna i växten har en diuretisk effekt. Kemikalierna kan förvärra njurproblem, så de som har njurförhållanden borde inte ta det. Även om det har använts för att stimulera aptit och behandla matsmältningsfrågor som flatulens och förstoppning, hos vissa människor uppstår magbesvär. Andra rapporterade biverkningar inkluderar vätskeretention – vilket redan är ett problem för många kvinnor under deras perioder – huvudvärk, ökat blodtryck, svimhet, hörselproblem, förlust av balans och konvulsioner.

De flesta människor kan få denna växt från en mataffär eller odla den från tydligt märkt frö, men i många delar av världen växer den vild och kan skördas framgångsrikt. Personer som vill göra detta bör vara medvetna om att det har en stark likhet med Aethusa cynapium, även kallad liten hemlås, och Conium maculatum, ibland kallad gift hemlock. Bladen i den första växten är blanka under, kontrasterar den ätbara versionens tråkiga utseende, och gift hemlock är vanligtvis större.