Vad är skillnaden mellan allergi och känslighet?

Den primära skillnaden mellan en allergi och en känslighet är att en allergi kännetecknas av en immunsystemreaktion mot ett ämne, medan en känslighet inte medför något immunsvar. Båda kan dock vara ganska allvarliga, liksom intoleranser och en rad symptom kan orsakas av allergier, känslor och intoleranser. Av denna anledning är det en bra idé att se en läkare om symptom som verkar vara kopplade till exponering för vissa ämnen, för att räkna ut exakt vad som händer.

I fall av allergi lär immunsystemet att anfalla ett visst ämne av okänd anledning. För att ett allergiskt reaktion ska utvecklas måste någon vara utsatt för ämnet minst en gång innan svaret kommer att manifesteras. Ett klassiskt exempel på en allergisk reaktion är jordnötter, där immunsystemet betraktar jordnötter som skadligt och går in i överdrift när någon förbrukar jordnötter eller utsätts för jordnötsprodukter.

Några vanliga symptom i samband med allergiska reaktioner är dermatologiska symptom som eksem och nässelfeber, andningssvårigheter, anafylaxi, rinit och chock. Dessa symptom kan uppstå omedelbart, eller inom några timmar, beroende på typen av allergi och svårighetsgraden av immunsystemet.

En känslighet innebär inget immunsvar, men det kan fortfarande ge ett flertal symptom, allt från problem i matsmältningssystemet till neurologiska problem. Några av problemen i samband med känslor kan bli livshotande, särskilt om någon utsätts för ett ämne flera gånger, varför det är viktigt att vara medveten om känslighet. Vanligtvis uppträder känslor i form av abstrakta symptom som trötthet, viktminskning, ständigt rinnande näsa och en allmän känsla av att vara sjuk, vilket kan göra det svårt att spåra det förekommande ämnet.

I händelse av en intolerans saknar någon kropp de ämnen som är nödvändiga för att behandla något. Ett välkänt exempel på intolerans är laktosintolerans orsakad av brist på enzymet som behövs för att smälta mjölken. När någon med laktosintolerans förbrukar mejeriprodukter kan resultaten vara ganska obekväma och ofta mycket obehagliga, eftersom hans eller hennes matsmältningssystem kämpar för att klara av mjölken.

Allergier, känsligheter och intoleranser bör alla tas på allvar. I vissa fall finns det behandlingar som kan bidra till att minska svärdet av svaret på någonting, och i vissa fall eliminera svaret helt och hållet. I andra fall kan det inte finnas någon behandling tillgänglig, i vilket fall det är viktigt att vara outspoken för att undvika exponering för det offensiva ämnet.