Vad är skillnaden mellan suboxone & undefinedundefinedreg; och metadon?

Suboxone® och metadon är två läkemedel som ofta används vid behandling av opiatberoende. De anses båda stödja opiatmissbruk genom att minska de abstinenssymptom som uppträder när en person helt slutar att ta opiater. Dessa läkemedel kan vara effektiva eftersom de liknar opiater, såsom kodin, heroin och morfin, men är inte lika beroendeframkallande eftersom de inte producerar samma intensitet eller typ av höga. Att ha en mindre typ av opiat i kroppen gör det möjligt för personens system att gradvis avvika drogerna istället för att chockera kroppen genom att plötsligt ta bort den beroende substansen fullständigt och förhindra abstinenssymptom. Även om medicinerna är likartade, är de inte utbytbara och har några viktiga skillnader som kan göra en medicin säkrare och effektivare för vissa patienter.

En viktig skillnad mellan Suboxone® och metadon är just vilka symtom på opiatmissbruk och uttag som de behandlar och hur de behandlas. Suboxone® arbetar primärt genom att blockera eventuella fysiska abstinenssymptom från att sluta med opiater, men tenderar inte att producera någon typ av hög. Metadon blockerar också abstinenssymptom, men det är starkare än Suboxone® och används ofta för smärtlindring. Eftersom Suboxone® inte ger smärtlindring, ordineras vanligtvis metadon för patienter som har svårare opiatmissbruk som kan orsaka kronisk smärta vid uttag.

Administreringsmetoden tenderar också att vara en nyckelskillnad mellan Suboxone® och metadon. Suboxone® kan endast tas oralt genom en upplöslig tablett eller film som placeras under tungan tills den absorberas i munnen medan metadon kan tas oralt eller administreras intravenöst med en nål. Om Suboxone® injiceras direkt i blodomloppet, förlorar det dess effektivitet och opiatabsorptionssymptom kommer snabbt att uppstå.

Suboxone® och metadon har också olika typer av biverkningar. Båda medicinerna kan orsaka biverkningar som fördröjd andning, sömnighet, yrsel och förvirring, men metadon tenderar att ha andra, allvarligare biverkningar. Det kan också orsaka hallucinationer, bröstsmärta och onormalt hjärtslag. Om några biverkningar av dessa läkemedel inträffar, rekommenderas det generellt att omedelbart få hjälp.

Även om båda dessa läkemedel huvudsakligen är avsedda för att behandla beroende på opiater, kan de också vara vana-formande själva och rekommenderas endast administreras enligt en läkares instruktioner. Metadon anses vara mycket mer sannolikt att bli beroendeframkallande.