vad är snabb detox?

Rapid detox, även kallad snabb opiatdetox, är en metod för att behandla läkemedelsavdrag hos en person som är beroende av vissa typer av droger. En fysisk beroende av droger är en allvarlig medicinsk fråga som måste övervakas av vårdpersonal när en person minskar eller eliminerar det ämne som kroppen har blivit beroende av. Tidigare var avgiftning en lång process som varade var som helst från några dagar till en vecka. Rapid detox är en medicinsk procedur som gör det möjligt att avgiftning sker inom en tidsperiod.

Rapid detox används för att snabbt eliminera det extremt obekväma och livshotande avlägsnandet av opiater, heroin, receptbelagda läkemedel och alkohol. Uttagssymptom på dessa läkemedel inkluderar skakning, svettning, förvirring, huvudvärk, begär, magskramper, illamående och kräkningar, diarré, sömnlöshet, agitation, depression och ångest. Ibland kan anfall och hjärtattacker inträffa från avgiftning.

En person som genomgår denna typ av detox placeras under anestesi i ungefär fyra till sex timmar. Under överinseende av läkare administreras personen en speciell medicin som påskyndar uttagsprocessen i kroppen. Eftersom patienten är bedövad och omedvetet upplever han eller hon inte de abstinenssymptom som följer med den traditionella detoxperioden.

De mediciner som används vid snabb detoxarbete genom att blockera receptorerna i hjärnan som är ansvariga för att absorbera ämnet som patienten är beroende av. Detta får kroppen att börja utvisa toxinerna och orsakar följaktligen tillbakadragande tecken och symtom. När en persons kropp är fri från ämnet eller ämnen som missbrukades kan de börja läkemedels- eller alkoholåtervinnings- och behandlingsprocessen. Substansmissbruk behandlar vanligtvis utbildning, psykiatrisk terapi och lärande av livsstilsförändringar.

Precis som nästan allt, finns det för och nackdelar med att avgiftas snabbt. Denna metod kan bidra till att uppmuntra människor med missbruk att söka behandling, eftersom de inte behöver frukta den smärtsamma upplevelsen av uttag och avgiftning. Det är också positivt eftersom det gör det möjligt för en person att börja återhämta sig tidigare.

Men i sällsynta fall har snabb detox haft oväntade biverkningar som hjärtinfarkt och dödsfall. Det har också fallit under hård kritik eftersom det ses av vissa som en “snabb fix”, vilket är vad missbrukare karaktäristiskt söker i första hand. Av denna anledning antas att snabb detox förhindrar missbrukare att uppleva de fulla konsekvenserna av deras missbruk, vilket gör dem mer benägna att börja använda en annan typ av läkemedel eller återvända till läkemedlet som de var beroende av.