Vad är social narcissism?

Social narcissism är användningen av sociala medier som ett uttag för att främja egotistiska tendenser som förebyggande av social status, fysiskt utseende, karriärsucces och ekonomisk status. Genom sina profiler och inlägg kan sociala narcissister vara lätta att känna igen på sociala medier. Vissa studier visar att sociala medier kan främja social narcissism. Narcissism har definierats olika som ett kulturfenomen och en psykologisk sjukdom.

Sociala medier är ett utmärkt uttag för social narcissism. Sociala narcissister drivs inte av lusten att ansluta sig till andra människor. De är mer angelägna om att skaffa hundratals sociala medier och imponera på andra med deras popularitet. Ett prickigt profilfoto tagen av en professionell fotograf är en annan indikation på en social narcissist. Den sociala narcissistens inlägg kommer sannolikt att katalogisera karriärsucceser, social status och händelser som deltar. Den storslagna tron ​​att alla är mycket intresserade av sitt liv är drivkraften bakom den sociala narcissistens inlägg på sociala nätverk.

Studier visar att det inte finns en högre andel narcissister som använder sociala medier i jämförelse med den allmänna befolkningen, så att sociala medier inte lockar narcissister i ovanliga tal. Vissa högskolestudenter rapporterade att de kände sig mer narcissistiska under social mediaanvändning, men det gör inte dem fullblåsta narcissister. Bland gymnasieelever har forskare funnit att vissa elever på sociala medier är alltför oroade över fysiskt utseende och social status. Naturligtvis är dessa egenskaper vanliga bland många tonåringar. Forskning har också föreslagit att sociala medier kan hjälpa blyga tonåringar passa in med sina kamrater.

Termen narcissism har använts för att beskriva kulturer. I sin bok 1978, The Narcissism Culture, presenterade Christopher Lasch tanken att amerikaner började visa mer narcissistiska drag efter andra världskriget. Han föreslog att amerikanerna blev mer oroade över förvärvet av tillhörigheter och mindre bekymrade över grundläggande mänskliga värderingar. Det är inte förvånande att termen narcissism har använts i samband med sociala medier. Själva naturen i den sociala mediemiljön uppmuntrar en viss nivå av narcissism, eftersom det uppmanar människor att dela sin verksamhet och tankar.

Narcissistiska drag kan vara närvarande i alla i viss mån, och social narcissism är inte nödvändig en sjukdom. Det kliniska namnet för det psykiatriska syndromet är narcissistisk personlighetsstörning (NPD). Egenskaper för denna psykiska störning innefattar en överdriven känsla av självbetydelse, en känsla av rättighet, en besatthet med social status och en vilja att utnyttja människor. Den narcissistiska personen kan inte känna medkänsla för andra människor och är välkänd i att använda människor för att vidareutveckla sina ambitioner. När narcissism blir en klinisk sjukdom påverkar den narcissistens relationer, karriär, självkänsla och lycka.