vad är styv endoskopi?

Stark endoskopi är en medicinsk procedur där en sjukvårdspersonal sätter in ett styvt teleskoprör i en patient för att få en bild av ett organ eller intresseområde med hjälp av en kamera i tuben för att se patientens interna anatomi. Enheten, känd som ett endoskop, har också en instrumentkanal så att läkaren kan passera instrument genom röret för att utföra procedurer som biopsier. Detta sker vanligtvis på ett läkarmottagningskontor eller klinik med lämplig anestesi för att hålla patienten bekväm under proceduren.

Alternativet är flexibel endoskopi, där läkaren använder en flexibel istället för ett styvt rör. Det bästa alternativet beror på proceduren, doktorns erfarenhet och preferensen vid anläggningen. Vid stel endoskopi kan patienter uppleva mer smärta och obehag eftersom röret inte kommer att böjas med kroppen under proceduren. Läkaren kan dock få en bättre uppfattning eller utföra uppgifter som inte är möjliga med ett flexibelt endoskop.

Endoskopi tillåter medicinsk personal att se direkt inuti kroppen. Det kan vara användbart för diagnostiska ändamål där läkare vill ha en visuell bild eller prover, eftersom det är mindre invasivt än kirurgi för undersökande och diagnostiska ändamål. Det är också användbart för kirurgiska ingrepp som så kallad nyckelhål kirurgi, där kirurgen gör några små snitt att infoga ett endoskop och andra verktyg för att komma åt en kirurgisk plats utan att göra ett stort öppet snitt. Några förfaranden där styv endoskopi kan vara ett alternativ kan inkludera kirurgi på lederna, utvärdering av problem med urinvägarna och bukoperation.

För vissa procedurer måste patienten vara under generell anestesi för säkerheten. Läkaren behöver patienten omedvetet och fortfarande att utföra operationen, och anestesin minskar också upplevelsen av smärta. I andra endoskopier kan patienten förbli vaken för proceduren, även om han vanligtvis får någon smärthantering och lugnande medel för komfort. Patienter kan diskutera sina alternativ med sina läkare för att bestämma det bästa valet för en given procedur.

Återhämtningstiden efter en styv endoskopi kan variera. Ibland kan patienterna återgå till normala aktivitetsnivåer direkt efter proceduren medan andra patienter kan behöva vila och arbeta med smärtlindring. Läkare berättar vanligtvis att man går upp och flyttar för att minska risken för blodproppar och andra komplikationer, även om patienterna inte kan flytta mycket direkt efter endoskopi. Även lätt aktivitet, som att gå runt i rummet med hjälp av sjuksköterska, kan minska kirurgiska komplikationer.