vad är trombin?

Trombin är ett koagulationsprotein som är närvarande i blodet hos människor och andra djur. Det är ett nyckelprotein i trombrogenes, vilket är den process genom vilken blodproppar skapas. Trombrogenes är bara ett steg i hemostas, vilket är den övergripande processen genom vilken blödning på grund av blodkärlsskador stoppas.

När små blodkärl är skadade utlöses en vasospasm, kärlväggen är släta muskler kontrakt. Denna reaktion enbart kommer nästan omedelbart att minska blodförlusten. En annan reaktion som uppstår är en bildning av en trombocytplugg vid skadans plats. Denna trombocytpropp kan vara tillräcklig för att begränsa blodförlusten för minuscula pauser. För att stoppa blödningen vid större skador måste emellertid en blodpropp bildas.

Blod innehåller en mängd olika koagulationsfaktorer, med några av de faktorer som stimulerar koagulering och andra som begränsar det. Vanligtvis innehåller blod mer restriktiva än stimulerande faktorer, så blodet flyter fritt. I händelse av en skada eller ett trauma, förutsätter dock förhållandena de faktorer som kan orsaka koagulering. Vid en större händelse möjliggör en kedja av händelser blodet att koagulera i ett försök att förhindra överdriven blodförlust. Den del som trombin spelar i denna kedja är att utlösa en reaktion som gör att fibrinogen, som är plasma-löslig, omvandlas till icke-plasma-lösliga fibrinbitar.

Detta nybildade fibrin bildar långa trådar, som sedan klibbar de skadade blodkärlens öppna ytor. Genom denna process bildas en maskliknande struktur vid skadans plats. Strukturen fångar blodceller och blodplättar, cellerna och blodplättarna koagulerar, och processen bildar en växande koagulering.

Vid en annan effekt av denna process produceras protrombinaktivator i en mängd som står i proportion till mängden skada. Aktivatorn verkar på protrombin, som är en föregångare till trombin, för att omvandla protrombin till trombin. Prothrombin produceras i levern, beror på att K-vitamin produceras och normalt finns i plasma. Förekomsten av trombin i sig kommer att leda till att mer protrombin omvandlas till trombin, fortsätter koagulationsprocessen. Blodflödet bär vanligtvis extra trombin från skadans plats, vilket hindrar bildandet av för stor av en blodpropp.

Detta protein är involverat i andra kroppsliga processer än blodproppsbildning. I andra roller än trombogenes samverkar den i sårläkning och inflammation. Andra processer med vilka det är inblandat är utveckling och underhåll av hjärnor.