vad är vaskulär neuropati?

Nervstörningar som påverkar kärlsystemet är kända som vaskulär neuropati. Symptomen på denna unika typ av neuropati kan vanligtvis förekomma hos diabetespatienter skapa allvarliga problem, särskilt i händer och fötter. Behandlingar för denna typ av neuropati inkluderar smärtstillande läkemedel, fysioterapi och behandling för alla underliggande tillstånd som orsakar neuropati.

Vaskulär neuropati stör den grundläggande funktionen hos blodets kärl och förhindrar att de skärper och expanderar vid behov för att reglera blodtrycket. Några av orsakerna till denna unika vaskulära sjukdom innefattar en vitamin B- och B12-brist, Raynauds sjukdom och diabetes. Andra orsaker kan inkludera andra typer av neuropati eller ryggmärgsdegenerering.

Allmänna neuropati symptom inkluderar ofta parestesi i ben, fötter, tår, armar, händer och fingrar. Andra symptom som urinproblem, trötthet, svaghet, muskelatrofi, gastrointestinala störningar, vaginalturhet och erektil dysfunktion rapporteras också vanligen. Mer specifika symptom på vaskulär neuropati kan innefatta lågt blodtryck, svag känsla vid stående, snabb eller långsam hjärtfrekvens och utveckling av sår på fötterna.

Individer med denna typ av neuropati upplever också dålig sårläkning. Det är inte ovanligt för en mindre skurning eller nötning för fester och smittade på grund av kroppens oförmåga att läka såret inom en normal tidsram. Beroende på svårighetsgraden av detta och andra nervstörningar, kommer en person sannolikt att uppleva andra, orelaterade symptom också. Speciellt kan symtom på vaskulär neuropati leda till symptom indirekt relaterade till kärlsjukdomar, såsom sömnbrist på grund av känslor orsakade av dålig blodcirkulation vilket ytterligare leder till irritabilitet och depression.

Förutom vaskulär neuropati finns också andra typer av neuropati. Dessa innefattar perifer neuropati, som också påverkar benen, fötterna, tårna, armarna, händerna och fingrarna, fokal neuropati, som kan påverka en enda nerv någonstans i kroppen och proximal neuropati som påverkar skinkorna, höfterna och benen. Var och en av dessa orsakas också av en underliggande sjukdom.

Behandlingar för denna typ av neuropati börjar först med en patient som relaterar misstänkta symtom till henne eller hans läkare, vilket leder till en nervbiopsi som används för att bekräfta tillståndet. Läkare kommer också att undersöka fötterna för tecken på sår, samt kontrollera hjärtfrekvensen och patientens blodtryck för tecken på vaskulära abnormiteter. Om nervskador misstänks, kommer läkare då att försöka behandla en patient med smärtstillande läkemedel, samt försöka vända eller hantera tillståndet som orsakar denna typ av kärlsjukdom. Tidig upptäckt av nervsjukdomar är därför avgörande för att kontrollera nervskador och reversera det när det är möjligt.