vad är vitamin K?

K-vitamin anses vara “blodproppande vitamin”. Namnet härrör från den tyska “koagulationen” som översättar mycket tydligt till det engelska ordet “koagulation”. En brist på detta vitamin kan leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärtinfarkt och osteoporos.

Den viktigaste funktionen av K-vitamin är dess förmåga att locka och binda kalcium till proteinerna i kroppen. Proteinet i våra ben heter osteocalcin, och med hjälp av detta vitamin kommer inte kalcium att hålla fast vid detta protein. Detta minskar i sin tur benets densitet och styrka. Studier har visat att dieter med låg vitamin K kan kopplas till högre frekvenser av höft- och benfrakturer hos äldre såväl som osteoporos hos postmenopausala kvinnor.

K-vitamin spelar också en viktig roll i vaskulär hälsa. Det är den viktigaste koagulanten i våra kroppar, och i sin tur håller vi oss från blödningar. Dess närvaro kan emellertid även minska förkalkningen i artärerna genom att ordentligt absorbera det härdade kalciumet och försämra risken för hjärtinfarkt orsakad av härdade artärer.

Få människor tänker på behovet av K-vitamin tills de börjar se tecken på brist. Varningstecken kan innefatta lätt eller överdriven blåmärken eller blödning, leverskada eller sjukdom, låg bentäthet, arteriell förkalkning och malabsorption i matsmältningsbanan. Ett annat varningsskylt kan också vara om en läkare har ordinerat sådana blodförtunnande läkemedel som warfarin eller coumadin. Dessa läkemedel verkar som antagonister mot vitaminet, så att det kan finnas behov av ökat dagligt intag av vitaminet för att motverka effekterna av läkemedlet.

För att öka intaget av detta vitamin bör man lägga till mer gröna, gröda grönsaker i kosten. Vissa livsmedel som är höga i vitamin K 1, den primära dietformen, inkluderar spenat, broccoli, brusselspirer, schweizisk chard, gröna bladsalat, blomkål, kål, sojabönor, lever, olivolja, sojabönor och rapsoljor och några kött och ostar . Det kan också hittas i de flesta multivitaminer eller andra kosttillskott.

K-vitaminbrist är främst ett problem som finns hos vuxna, men vissa spädbarn kan drabbas av brist eftersom deras kroppar ännu inte har mognat för att producera den korrekt. Denna brist korrigeras enkelt och säkert av ett vitamin K-skott strax efter födseln.