vad är vitex?

Vitex eller Vitex agnus-castus är ett växtbaserat tillskott som har olika effekter på de reproduktiva systemen hos både män och kvinnor. Det har använts i hela historien för att faktiskt minska könsförmågan hos både män och kvinnor, och är också känt som kyskt träd, kysk bär och munkens peppar.

Native till Medelhavet, är vitx också odlas på Förenta staternas östkust. Växten producerar svarta pepparkorn-liknande bär, som användes av forntida romare. Medeltida munkar och prästmän åt bjärnen för att hjälpa dem att hålla sina kyskhetslöften. Dessutom användes den i den antika romerska världen för att både stoppa kvinnor från blödning efter förlossning och öka mjölkförsörjningen hos ammande mödrar.

Vitex kan hjälpa till vid behandling av PMS, otillräcklig mjölkförsörjning hos ammande kvinnor, oregelbundna menstruationscykler och minskande manlig könsstörning. Det fungerar genom att verka på hypofysen, öka produktionen av luteiniserande hormon (LH) och minska follikelstimulerande hormon (FSH). Detta resulterar i minskande androgener – manliga hormoner – och ökande progesteronnivåer.

Örten kan också reglera hormonprolactin, vilket påverkar produktionen av mjölk i ammande kvinnor, livmoderfibroider och premenstruell bröst ömhet. Vitex ändrar nivån av hormoner, minskar bröstsmärta och uppblåsthet i samband med PMS, och ökar mjölktillförseln hos ammande mödrar.

Vitex har studerats i Europa, med kvinnor i studien som rapporterar förbättring av PMS-symtom och en ökning av mjölkförsörjningen. Det finns anekdotiska bevis på att det effektivt reglerar menstruationscykeln och lättar smärtan vid menstruationskramper. För att minska androgenhalten kan det rensa upp akne, minska könsträckan hos män och behandla kvinnor med hirsitism eller onormal hårväxt.

Finns i tinkturer och kapslar, kan vitex hittas hos hälsokostaffärer och på Internet. De enda biverkningar som är kända för att vara associerade med det är illamående och utslag. Tillägget tas vanligtvis dagligen i tre till sex månader, men bör inte användas av barn eller gravida kvinnor. Eftersom vitex kan minska fertiliteten hos män, bör detta också beaktas. Som med alla tillskott, bör användarna alltid prata med en vårdpersonal för att se till att örterna inte interagerar med andra mediciner som de kan ta.