varför blåser jag lätt?

Alla blåmärken från tid till annan. Om någon ständigt knullar mot möbler eller är involverad i tunga kontaktsporter förväntas blåmärken. Vissa människor blåser lätt, och andra människor kan knackas utan märkbar blåmärken. De faktorer som kan förklara varför du blåser lätt inkluderar mängden fett som täcker din kropp, bräckliga kapillärer, tunn eller oelastisk hud, genetiska störningar och blodsjukdomar. Den som ofta blåser ofta bör konsultera en sjukvårdspersonal som kan testa för potentiellt farliga medicinska tillstånd.

Bruising uppträder när blodkärlen under huden bryts eller spricker på grund av en skada eller skada. När det är skadat, läcker kapillärerna blod under huden, och resultat i purpurfärgade eller röda blåmärken. Färgorna på blåmärken kommer att förändras när svullnaden dör ner och blåmärken blöder.

En blåmärken kan uppträda långt under ytan av huden. Djupare blåmärken kan påverka vävnaderna och organen. Även om du inte kommer att kunna se dessa blåmärken, kan de fortfarande svälla och orsaka smärta. En läkare ska konsulteras för eventuell inre skada eller smärta.

Om du inte har tillräckligt med kroppsfett, kommer blåmärken ibland att visas med den minsta bumpen. Detta är en av anledningarna till att vissa äldre och barn blåser lätt. De kanske inte har tillräckligt med fett på sina armar och ben och kan tendera att blåsa lätt i dessa områden. Vissa människor, särskilt äldre, har kapillärer som är mer ömtåliga eller hud som är tunnare än normalt eller har tappat bort elasticiteten. Båda dessa faktorer kan leda till lättare blåmärken.

En annan anledning till att vissa människor blåser lätt är en sällsynt genetisk störning som kallas von Willebrand-sjukdom, vilket förhindrar att blodet stollar ordentligt. Denna sjukdom påverkar minst 1 procent av alla människor. Symptomen på von Willebrands sjukdom inkluderar överdriven blödning, särskilt i näsan och tandköttet. Villkoren kan också leda till att patienterna blåser lätt, vanligtvis på ovanliga ställen. Symtom på von Willebrands sjukdom kan vara mycket mild, så det går ofta oupptäckt. Von Willebrands sjukdom behandlas med en medicin kallad desmopressin.

Bruising är inte onormalt. I vissa fall kan du blåsa lätt från tid till annan utan uppenbar anledning. Färgerna på en blåmärken kan ibland se skrämmande och de beror vanligtvis på skadans allvar. Om du upplever blåmärken som verkar ovanligt, kontakta en läkare. Bruising kan ibland vara ett symptom på annan sjukdom, såsom en oregelbundenhet i levern eller i blodproppsmekanismen.

Om du blåser lätt på grund av oavsiktliga eller sportrelaterade skador är det bäst att begränsa mängden blödning som uppstår. Detta kan uppnås helt enkelt genom att använda ett ispaket till området. Om du inte har is tillgänglig kan du ta en vara från din frys, t.ex. en påse frusna grönsaker, och applicera den på blåmärken.