vad är förhållandet mellan soja och östrogen?

Soja och östrogen är relaterade eftersom sojabönor innehåller en växtform av hormonet. Känd som isoflavoner, liknar dessa fytoöstrogener de som produceras av människokroppen, även om de typiskt är mycket svagare och därför inte orsakar lika mycket av ett svar. Debatten om huruvida sojabaserad östrogen leder till infertilitet, vissa cancerformer och andra sjukdomar har inte lösts.

Det finns några bevis som förbinder soja och östrogenkonsumtion från att äta sojrika livsmedel och ökningen av infertilitet. Medan östrogen behövs för reproduktiv hälsa kan för mycket leda till en mängd gynekologiska problem. Studier strider mot huruvida soja har stor inverkan på reproduktiv hälsa hos både män och kvinnor. Även om majoriteten av forskningen visar mycket liten inverkan på majoriteten av individer som äter eller dricker sojaprodukter i mått, kan det vara fördelaktigt att undvika soja för dem som har problem med fertilitet.

Trots eventuella nackdelar kan soja och östrogen också vara bra för kroppen. Det finns några bevis som tyder på att äta soja i måttlighet kan bidra till att lindra menopausala symtom och minska risken för vissa cancerformer. Med andra ord har andra kopplingar gjorts mellan hög sojakonsumtion och risk för bröstcancer, så de med hög risk för att utveckla bröstcancer borde njuta av soja i extrem måttlighet. Dessutom bör konsumenter tala med en läkare om eventuella problem som de kan ha.

En del debatt har också höjts om användningen av sojabarnsformler, särskilt hos spädbarns pojkar. Medan studier är otvivelaktiga om effekten av fytoöstrogener i tillräckligt höga mängder kan ha på hankroppen, hävdar många att det är meningsfullt att östrogen kan påverka fertiliteten hos män. Spädbarn får ibland stora mängder soja i jämförelse med kroppens storlek och vikt, eftersom formeln matade spädbarn får formeln som huvudkälla för matets första år. Av dessa skäl bör sojablandning endast användas när mjölkversioner har testats. Mödrar som ammar kan önska att undvika sojaprodukter.

Det fullständiga förhållandet mellan soja och östrogen förstås inte helt. Det sägs att det finns många nationer som äter sojabönor och deras biprodukter som en huvudmatare, och födelsetal är inte lägre än i nationer som äter mycket mindre soja. Bröstcancerhastigheterna är också i allmänhet inte högre än i länder som äter mycket lite sojaprodukter.