vad är knäns synovit?

Knäets synovit är en inflammation av knäledsfoderet, vilket leder till smärta och styvhet. Det är resultatet av en uppbyggnad av synovialvätska, som normalt smörjer fogen och håller den i rörelse smidigt. Trauma eller artrit är vanligtvis orsakerna och det finns behandlingar tillgängliga. Den bästa behandlingen beror på särdragen, och det är vanligtvis lättare att behandla när det fångas tidigt.

I knätens synovit börjar patientens knäled svälla som ett resultat av tryck som skapas av överdriven synovialvätska. Foderet i fogen utvecklar ett inflammatoriskt svar, och patienten kommer att märka smärta, stelhet och poppljud när man försöker flytta fogen. Ibland blir leddet så smärtsamt att det är praktiskt taget omöjligt att böja. Detta tillstånd är vanligare hos idrottare, eftersom de lägger mycket stress på sina knä, men det kan också hända att patienter med artrit samt patienter som återhämtar sig från knäoperationer.

Knäet kan vara ömt på palpation och känns vanligtvis varmt. En läkare som misstänker knäsynovit kan dra ett vätskeprov för att leta efter tecken på inflammation som massor av vita blodkroppar. Medicinsk bildbehandling av fogen kan också vara till hjälp. Omedelbar behandling är vila, is, kompression och höjning för att se om det är möjligt att undertrycka inflammationen och återställa normal ledfunktion. Om detta verkar fungera kan patienten gradvis återuppta normala aktiviteter för att bygga upp styrka i knäet.

Patienter som inte svarar på konservativ behandling kan behöva steroidinjektioner i knäet för att minska svullnaden i samband med synovit i knäet. Dessa kommer att minska smärta och öka komforten, så att patienten börjar börja med fysisk terapi för att stärka fogen igen. I allvarliga fall kan den rekommenderade behandlingen vara en knäbytesoperation, som kan vara helt eller delvis. Denna operation kräver en sakkunnig kirurg och en lång återhämtning för att patientens knä ska kunna läka sig helt innan de återvänder till normala aktivitetsnivåer.

En patient med kronisk synovit i knäet eller upprepade flareuppfyllningar har ökad risk för permanent skada och behovet av knäbyte. Om en patient fortsätter att återvända till läkaren för behandling kan detta vara ett tecken på att patienten behöver fysisk terapi, längre viloperiod eller radikala livsstilsförändringar, inklusive karriärbyte eller hobby för att minska stressen på leden.