Vad är övervakad narkosvård?

Övervakad anestesiomsorg (MAC), även känd som skymningsbedövning, är en typ av anestesi där sedativa är anordnade för att hålla patienten lugn samtidigt som patienten kan förbli vaken och mottaglig. Det används tillsammans med lokal eller regional anestesi. En utbildad anestesiolog administrerar MAC och är närvarande under hela proceduren för att ta hand om patientens välfärd. Efter att proceduren är över, kommer anestesiologen att tillåta patienten att återfå full medvetenhet och bedöma patienten för smärta.

Det finns ett antal inställningar där övervakad narkosvård kan vara önskvärd. I vissa förfaranden är det nödvändigt för patienten att vara vaken och kunna svara på kommandon. I andra kan en patient utrotas av generell anestesi, vilket gör det till ett osäkert val. För mindre procedurer och många tandläkaroperationer kan övervakad anestesiomsorg användas för att hålla patienten bekväm under proceduren utan att utsätta patienten för riskerna med allmänbedövning.

Denna anestesi teknik kan inte användas ensam. När de är försedda med lugnande medel kan patienter fortfarande uppleva smärta. Sedermedlen adresserar ångest och obehag. Lokal eller regional anestesi behövs för att förhindra att patienten känner smärta. MAC kan också innefatta användning av läkemedel som är avsedda att inducera amnesi så att patienten inte kommer ihåg proceduren efter det att den har ägt rum. Detta kan vara önskvärt i fall där patienter kan utveckla mardrömmar eller andra problem efter operationen.

Om en patient är en bra kandidat för en kombination av övervakad anestesiomsorg och lokal eller regional anestesi, kommer anestesiologen att träffas med patienten före operationen för att identifiera eventuella riskfaktorer och utveckla en bedövningsplan. När det är dags för operationen kommer läkemedel att introduceras via en intravenös linje och patientens vitala tecken kommer att övervakas på sjukhusutrustning. Anestesiologen och kirurgen kan prata med patienten under proceduren och patienten kommer att bedömas för tecken på stressreaktioner och andra komplikationer, med justeringar justerade efter behov.

Det finns färre risker i samband med övervakad anestesiomsorg. Eftersom patienten andas självständigt under proceduren behöver inte artificiell ventilation användas, vilket minskar riskerna för lungskador. Komplikationer i samband med hjärtat och andra organ är mindre vanliga, och patienter är mindre benägna att biverkningar på anestesi. Intensiv övervakning ges under hela förfarandet för att identifiera och ta itu med eventuella problem som utvecklas under operationen.