vad är periodontal sjukdom?

Periodontal sjukdom är termen som används för att beskriva någon av två huvudsjukdomar i tandköttet. I mänsklig anatomi är periodontium den del av munnen som innehåller tandköttet, sprickorna mellan tandköttet och tänderna, ytvreden, bindväv och ben. Namnet periodontal sjukdom används för problem som orsakas av en ökning av bakterier eller en förändring av bakterier som påverkar tandköttet.

Vanligtvis beskrivs en patient med tandköttssjukdom som har antingen gingivit eller parodontit. Gingivit är ett tillstånd som de flesta känner till och kännetecknas av röda, svullna och ömma tandkött. Det är ofta orsaken till kronisk dålig andedräkt också. Periodontit är en mer progressiv sjukdom som kännetecknas av svullna tandkött och blödning, bildandet av djupa fickor mellan tänderna och tandköttet, och så småningom förfallna bindväv, vilket leder till förlust av tand.

Periodontal sjukdom är ofta ett resultat av dålig muntlig vård och hygien, men inte alltid. I vissa fall kan försvagade immunförsvar eller genetiska störningar resultera i kroniska problem med tandköttet. En mycket vanligare orsak är den långsiktiga försummelsen av tänderna och tandköttet. Skadliga bakterier bygger upp i munnen, på ytan av tänderna och mellan tänderna och tandköttet för att bilda plack. Om plack förblir på tänderna och mellan tänderna och tandköttet blir det en mycket hårdare substans som kallas tartar.

I friska munnar uppträder uppbyggnaden av plack naturligt, men det är lätt att styra genom regelbunden borstning och tandtråd och rutinmässig professionell tänderrengöring. Om bakterierna börjar öka, antingen på grund av försummelse eller till ett medicinskt tillstånd, förstör tandstenen emellertid tandköttet och stödstrukturerna. Periodontal sjukdom förekommer oftare hos personer med diabetes, osteoporos, herpes och sjukdomar som försvagar immunsystemet. Andra riskfaktorer är förebyggbara och inkluderar rökning och C-vitaminbrist. Kort om dålig munhygien är rökning den ledande förebyggbara orsaken till tandköttssjukdomar.

I de flesta fall är denna sjukdom fullständigt behandlad under tandläkarens vård, så alla som upplever några tecken eller symtom, inklusive svullna tandkött, blödande tandkött, smärta eller ömhet, bör se en tandläkare. Att ta hand om tänderna och tandköttet kan vanligtvis förhindra detta tillstånd.