vad är preeklampsi?

Preeklampsi, även känd som toxemi, är ett livshotande tillstånd som endast påverkar gravida kvinnor, vanligtvis sent i andra eller tredje trimestern och postnatala kvinnor under de första sex veckorna efter leverans. Det kommer ganska plötsligt, med två stora symptom på protein i urinen och högt blodtryck. Preeklampsi uppträder i cirka åtta procent av graviditeterna och botas endast genom att graviditeten upphör, antingen genom induktion av arbetskraft eller kejsarsnitt.

Statistiken visar att preeklampsi och därmed relaterade graviditetsstörningar, såsom eclampsia och graviditetsinducerad hypertoni (PIH), är ansvariga för majoriteten av dödsfall i mödrar samt död och sjukdom hos spädbarn över hela världen. Ungefär 76 000 kvinnor dör årligen på grund av sjukdomen. Andra symtom på preeklampsi inkluderar plötslig viktförstärkning under en kort tidsperiod, vätskeretention, huvudvärk och problem med syn.

Preeklampsi kan vara särskilt farligt eftersom vissa kvinnor upplever inga symptom alls. Det är därför som ordentlig prenatal vård är absolut nödvändigt för att diagnostisera detta tillstånd. Vid varje kontroll kommer din obstetrikare att skärpa på symtom på preeklampsi genom att spåra din vikt, ta blodtrycket och doppa din urin för protein.

Högt blodtryck, vilket indikeras vid en läsning över 140/90 som tas vid två olika tider under en period om sex timmar, är ett viktigt symptom på preeklampsi. Ödem, eller svullnad, av händer och ansikte är orsak till speciell oro. Ibland är det obemärkt eftersom en viss svullnadstakt förväntas med alla graviditeter.

Ett annat stort symptom på preeklampsi är proteinuri eller protein i urinen. Detta sker när de små blodkärlen i njurarna är skadade och proteinet som bara borde vara i blodet läcker in i urinen. Plötslig viktökning definieras som två pund (.9 kg) eller mer i en vecka, eller en månadsvinst på sex pund (2,72 kg) eller mer. Andra symtom innefattar vedvarande huvudvärk, kräkningar eller illamående som uppstår under andra eller tredje trimestern, problem eller förändringar i syn och racerpuls. Hyperreflexi och viss smärta, speciellt smärta i höger axel, mage eller ländrygg, är också möjliga symtom på preeklampsi.

Det finns riskfaktorer för vissa kvinnor som predisponerar dem för en högre möjlighet att utveckla preeklampsi. Kvinnor som är gravid för första gången har högre risk att utveckla preeklampsi. Förebyggande högt blodtryck, diabetes, lupus, familjehistoria av preeklampsi och multipla födelser ökar risken.

Även om en tydlig orsak ännu inte är känd, tror forskare att preeklampsi har något att göra med en onormalt placerad placenta som fortskrider till att vara hypoxisk. När preeklampsi diagnostiseras, gör läkare det bästa de kan för att övervaka mamman tills barnet är tillräckligt långt tillsammans för att kunna levereras säkert. Den enda botemedlet är leverans, och livet eller dödsituationen resulterar ofta i leverans av ett för tidigt barn.