vad är puerperium?

Puerperium är den sex till åtta veckors perioden mellan leverans av en bebis och återföring av livmodern till sin normala storlek. Denna period kallas också ibland postpartumperioden. Det finns ett antal hälsoproblem för kvinnor under puerperietiden, tillsammans med sociala och psykiska problem. Under denna tidpunkt kan en kvinna uppmuntras att besöka doktorn flera gånger för att övervaka hennes kropps återhämtning från graviditet och leverans, och hennes bebis kommer också att ges särskild läkarvård eftersom den anpassar sig till världen utanför livmodern.

Puerperiumperioden sägs ofta börja med den framgångsrika leveransen av placentan. Omedelbart efter leverans undersöks en kvinna för att kontrollera eventuella tecken på riva eller andra komplikationer, och dessa problem behandlas. Kvinnan kan stanna på sjukhuset eller vila i sängen flera dagar efter födseln för att återhämta sig från leveransens omedelbara fysiska trauma. När det gäller en kvinna som har krävt operation som en del av arbetet och leveransprocessen, kan ett sjukhusvistelse vara flera dagar medan kirurgiska platsen övervakas.

När puerperiet utvecklas kan en kvinna uppleva periodiska kontroller för att bekräfta att allt läker normalt och att kontrollera efter komplikationer som urininkontinens eller förstoppning som ibland kan uppstå efter leverans. Kvinnans psykologiska tillstånd bedöms också, eftersom vissa depressioner inte är ovanliga under puerperietiden. Läkare ger vanligtvis också nya mammor med mycket information om barnhöjande ämnen, allt från foderrådgivning till information om normal utveckling av barn.

Under puerperiumperioden upplever kvinnor ett vaginalt urladdning som kallas lochia. Denna urladdning kan inkludera blod i de tidiga dagarna av postpartumperioden, tillsammans med slem, och ibland jämförs med en menstruationsperiod. Kvinnor är ofta uppmanade att övervaka denna utsläpp för tecken på stark lukt eller ovanligt färgad slem som kan indikera att en kvinna upplever en infektion.

Justeringar för mamma, barn och större familj kan vara intensiva under puerperietiden. Denna period kan också vara traumatisk för kvinnor som har valt att ge sina barn upp till adoption. Stöd från vänner och familjemedlemmar är avgörande för kvinnor under detta skede, oavsett om det kommer i form av leveranser av mat, vänliga besök, hjälp med att städa huset eller ett enkelt telefonsamtal för att chatta. I vissa länder slutar hälsa besökare eller barnmorskor regelbundet under denna period för att se till att kvinnor och familjer anpassar sig bra och att ta itu med några frågor eller problem.