Vad är sambandet mellan seborisk dermatit och håravfall?

Seborrheisk dermatit och håravfall kan vara relaterade till varandra hos vissa patienter som lider av detta hudsjukdom. Obehagliga, skaliga, torra fläckar i hårbotten är ett direkt resultat av seborrheisk dermatit och kan orsaka en person oerhört obehag. Till följd av detta är lidanden frestad att skrapa dessa ställen, vanligtvis där håret också är närvarande. Konstant repor kan orsaka att håret sönder eller till och med förhindrar att folliklar producerar nya hår. Håravfall är ofta tillfälligt och kan vanligtvis vändas med seborrheisk dermatitbehandling.

Även om smittsamma hudförhållanden ibland är kopplade till svår håravfall, är seborrheisk dermatit inte infektiös i naturen. Det kan inte spridas mellan människor oavsett hur mycket en person kan skrapa. Den vanligaste orsaken till seborrheisk dermatit är malassezia, en oljeproducerande jäst. Väderförändringar, såväl som extrem trötthet och ångest, kan förvärra tidigare existerande seborrheisk dermatit.

Seborrheisk dermatit och håravfall är relaterade, beroende på var patcherna finns. Röda, oljiga och gulaktiga skalor är symtom som kännetecknas av denna typ av dermatit. Hårbotten är en av de vanligaste platserna där plåsterna utvecklas, även om seborrheisk dermatit är känd att utvecklas nästan var som helst på kroppen. Detta inkluderar området bakom öronen, såväl som ansikte och bröst.

Sebum är en oljig substans som produceras från hudens porer. Det anses att en ökning av talgproduktionen är relaterad till malassezia och en övergripande ökning av hudens oljighet. Sebum kan fälla hårsäckar i huden, vilket orsakar de resulterande skaliga patterna av seborrheisk dermatit, vilket kan förhindra att nytt hår växer.

Kliande, förvärrad hud är karakteristisk för seborrheisk dermatit. Vågarna är obekväma, och patienterna repor på huden upprepade gånger. När en patient reporerar hårbotten eller andra håriga områden, kan hårsäckarna tillfälligt förstöras. Som ett resultat kan eventuella befintliga hår bryta sig ifrån sina folliklar vilket orsakar tillfällig håravfall.

Unga barn är särskilt benägna att dessa fläckar. Hos spädbarn kallas seborrheisk dermatit vagga cap. Olja i huden tenderar att öka hos spädbarn, särskilt på hårbotten, ögonbrynsområdet och öronen, bland andra. Samtidigt kan ett spädbarn naturligt förlora håravfall inom de första veckorna av livet. Håravfall kan förvärras ytterligare hos spädbarn med dermatit i hårbotten. Andra livsperioder, som puberteten, kan också leda till seborrheisk dermatit på grund av en ökning av hormonnivåerna.

Det finns en mängd olika sätt att hjälpa till att förebygga och behandla seborrheisk dermatit och håravfall. Det första steget är att kontrollera oljeproduktionen. Om en patient är benägen att seborrheisk dermatit i hårbotten, kan han eller hon vilja tvätta sitt hår varje dag för att kontrollera oljighet med en mjällschampo. Anti-svampsalvor och topikala kortikosteroider är andra läkemedel som en läkare kan rekommendera för seborrheisk dermatit.

Patienter kan överväga konsekvent vaksamhet när det gäller seborrheisk dermatit och håravfall. Håret kommer sannolikt att växa tillbaka när hudtillståndet behandlas, men det finns risk att seborrheisk dermatit återkommer om huden inte sköts ordentligt. Som ett resultat kan tillfälligt håravfall återkomma och kan så småningom bli permanent om cykeln fortsätter att upprepas.