Vad är skillnaden mellan en operation och ett förfarande?

Medan orden “operation” och “procedur” ofta används omväxlande i vardagligt tal betyder de inte faktiskt samma sak. Den viktigaste skillnaden mellan en operation och ett förfarande är behovet av ett snitt. Att göra ett snitt eller skära in i huden för att få tillgång till kroppens djupare vävnader eller organ, är en avgörande egenskap för operation. Om ett medicinskt utfall uppnås utan att ha en paus i huden, har operationen vanligtvis inte utförts.

Förvirring uppstår ofta om skillnaden mellan en operation och ett förfarande eftersom de två är nära besläktade. Tekniskt sett är en operation en specifik typ av procedur. Ett förfarande är en bred allmän term som hänvisar till vilken serie av fördefinierade steg som ska följas för att uppnå ett önskat resultat. Därför är ett “kirurgiskt ingrepp” synonymt med en “operation”. För tydlighetens skull är förfaranden som inte omfattas av operationens klassificering ibland benämnda “icke-kirurgiska ingrepp”.

Medan de tekniska definitionerna fortsätter att vara sanna för det mesta, börjar de traditionella linjerna som skiljer en operation och ett förfarande blur något mot bakgrund av fortsatta tekniska framsteg. Med utvecklingen i moderna kirurgiska verktyg behövs mindre och mindre snitt för många operationer. Minimalt invasiva operationer gjorda med laparoskop, till exempel, kräver mycket mindre snitt än deras mer invasiva alternativ. Mindre snitt leder till snabbare återhämtningstider och minskar risken för infektion. Dessa förändringar kräver att många människor ska justera sina mentala begrepp om vad en operation och ett förfarande är, vissa kan förvänta sig att kirurgi har längre återhämtningstider än förfaranden, men det antagandet är inte alltid korrekt.

Med tillkomsten av ny teknik som lasrar har definitionen av “skärning” också utvidgats. Tidigare kunde skärning endast uppnås med traditionella kirurgiska instrument som skalpeller. Idag kan lasrar utföra många av samma funktioner. Som en allmän regel, när lasrar används på liknande sätt som standard kirurgiska instrument, anses sådana användningar vara kirurgiska. Så, LASIK ögonkirurgi, där en laser används för att skära i ögonvävnad, kvalificerar sig som kirurgi.

I motsats härtill är inte-invasiva laserbehandlingar ofta, men inte alltid, sedda som kirurgi. Ett exempel är laser resurfacing, där en laser används för att ta bort övre skikt av huden. Medan inga större snitt görs och lasrarna inte tränger djupt in i kroppen leder flera egenskaper hos laserresurfacing många professionella att klassificera det som kirurgi ändå. Dessa egenskaper inbegriper de typer av laser som är involverade, användningen av anestesi och den täckta ytan.