Vad är skillnaden mellan grå starr och glaukom?

Katarakt och glaukom är båda tillstånd som påverkar ögat, och båda orsakar förlust av syn, men medan grå starr gradvis orsakar smärtfri förlust av transparens kan glaukom påverka visionen antingen långsamt och subtilt eller snabbt och smärtfritt. En grå starr bildas när förändringar i linsen, den del av ögat där ljuset är fokuserat, orsakar moln och förhindrar ljus från att passera men. Glaukom är ett tillstånd där ökat tryck inuti ögat skadar optisk nerv, som bär visuell information till hjärnan. Om obehandlad lämnas, orsakar glaukom blindhet som är irreversibel, till skillnad från siktförlust som orsakas av grå starr, som kan behandlas med hjälp av kataraktoperation.

Både grå starr och glaukom är vanligare hos personer med diabetes. Glaukom tenderar att påverka båda ögonen samtidigt, men man kan vara värre än den andra. Det finns ett antal olika typer av glaukom, och det vanligaste är känt som primär öppenvinkelglaukom, som tenderar att utvecklas långsamt. Vätska i kammaren vid ögans framsida, som vanligtvis dränerar bort när ny vätska produceras, förhindras att strömma ut när små dräneringskanaler blåses. Tryck i ögat ökar och orsakar optisk nervskada.

Man tror att många människor med glaukom har en svaghet i optisk nerv som gör skador mer troliga, och hos vissa personer kan trycket i ögat till och med tyckas vara inom normala gränser, men nervskador uppstår fortfarande. Detta är känt som normalt spänningsglaukom. Glaukom behandlas med ögondroppar som sänker trycket inuti ögat, och laserbehandling eller kirurgi kan användas om läkemedelsbehandling misslyckas.

Katarakt och glaukom kan båda behandlas kirurgiskt, men där den visuella förlusten av grå starr kan vändas, kan siktförlust på grund av glaukom inte. Kirurgisk behandling av grå starr rekommenderas normalt så snart katarakt symptom störa vardagen. Symtomen på dessa tillstånd är ganska olika, och medan glaukom leder till en långsam förlust av det yttre synfältet som är svårt att märka kan grå störningar orsaka suddig syn och en bländande effekt från starka ljus. Akut glaukom, som händer plötsligt, orsakar snabb synförlust tillsammans med symtom som smärta, illamående och dimsyn, med halor som ses runt ljus.

Olika kirurgiska metoder används för att behandla grå starr och glaukom. Katarakt tas bort från ögat och ersätts med artificiella linser, medan glaukomoperation kan innebära att man använder en laser för att öppna blockerade dräneringskanaler eller en del av ögat som innehåller kanalerna kan avlägsnas. Resultatet kan vara positivt för både grå starr och glaukom om villkoren diagnostiseras och behandlas framgångsrikt. När det gäller glaukom är tidig diagnos viktig och regelbundna ögonprov krävs för att hämta tillståndet och stoppa den progressiva siktförlusten.