Vad är skillnaden mellan en majs och en bunion?

Det finns flera skillnader mellan en majs och en bunion. Den mest framträdande av dessa är att en majs är väsentligen ett hudrelaterat tillstånd som kan påverka nerverna i fötterna. En bunion är å andra sidan ett benrelaterat tillstånd som i sista hand kan irritera huden.

En majs bildas när huden på toppen eller botten av fötterna blir callused. Callus kan börja trycka in i skiktet och orsaka en skarp punkt som kan stöta på eller irritera nerverna. Detta kan orsaka smärta när något tryck utövas på området.

Normal behandling för majsavlägsnande inkluderar att använda en pimpsten att skrapa av majsen. Vissa använder också pads, vilket hjälper till att “smälta” majsen. Men personer med diabetes bör inte göra hembehandling. De är mycket mottagliga för fotinfektion och bör få fötterna utvärderade och behandlade av en läkare.

En bunion uppträder när en av benen i tåren, normalt storån, börjar växa in mot de andra tårna. Detta kan orsakas av att ha höghåriga, spetsiga skor, men kan också förekomma hos personer som har relativt bekväma och rymliga skor. Människor med plana fötter är mer benägna att utveckla detta tillstånd. Karriärballettdansare kan också ha större risk för fötternas onaturliga position i tåskor. Vissa medicinsk forskning tyder på att detta missbildande ben kan vara delvis genetiskt förutbestämd.

Denna obekväma tillväxt av benet tvingar benet att jutas utåt, vilket resulterar i en stor röd bump på tånen. Det kan vara ganska smärtsamt att ha något tryck, från en sko, applicerad på den här stöten. I tidiga skeden kan smärta från tillståndet lindras med bunjonkuddar. För vissa människor påverkar missbildningen verkligen förmågan att gå runt eller utföra sin normala arbetsnivå.

I dessa fall finns det många olika operationer, som kan ta bort bunionen, raka ner det missformade benet eller retardera benet från ytterligare tillväxt. Podiatrist har bokstavligen tiotals olika kirurgiska alternativ för att lindra smärta, och ett alternativ kan vara bättre än en annan beroende på var bunionen bildas.

Buniontillväxt är alltså ett allvarligare tillstånd än utveckling av en majs. Båda kan vara mycket smärtsamma och hämma att gå. Men bunionen, om den är svår, kan behöva tas upp kirurgiskt. Majsen kräver sällan alltid kirurgisk behandling.