vad är behandlingen för bröstknutor?

Bröstknutor eller klumpar i bröstet kan uppstå av flera orsaker, och behandlingen beror på den bakomliggande orsaken. Vätskefyllda cystor är en vanlig orsak, och de kan kräva behandling från hormonbehandling till operation utan behandling alls. Infektion i mjölkkanalerna, känd som mastit, är en annan möjlig orsak till klumpar, och är ibland komplicerad av utveckling av en abscess, beroende på problemets svårighetsgrad kan dessa kräva hemvård, antibiotika eller dränering. Om cancer är orsaken till en bröstknude, bör patienter diskutera behandlingsalternativ med sina läkare, eftersom det bästa sättet kan vara kirurgi, kemoterapi eller strålning eller en kombination av behandlingar.

Några av de vanliga typerna av bröst noduler är cyster. Dessa vätskefyllda säckar bildar klumpar som kan vara mjuka eller fasta, vara smärtsamma eller inte, och kan variera i storlek. I många fall behövs ingen behandling om de inte orsakar en kvinna några problem, och de kan klara sig själv. Om de är problematiska eller återkommer ofta, kan hormoner som de i p-piller minska dem. I sällsynta, svåra fall, t.ex. när en cysta är stor och smärtsam, återkommer ofta eller producerar blodig vätska, kan kirurgisk avlägsnande vara nödvändigt.

En annan orsak till bröstknutor är infektion. Mastit, en infektion i bröstkanalerna, är särskilt vanlig hos ammande kvinnor. Infektionen kommer vanligtvis att kräva behandling med antibiotika, och kan också hjälpas med hjälp av hemmetoder som varm kompressor, smärtstillande läkemedel och matar ens barn ofta för att förhindra ytterligare blockeringar i kanalerna. Om en abscess bildas kan det vara nödvändigt att tömma det, antingen med en nål, liten snitt eller kirurgi om den är mycket djup i bröstet.

Ibland är bröstknutor resultatet av cancer i bröstet, och behandlingen kan variera beroende på tumörstorlek, plats och huruvida det har spridit sig utanför bröstet eller ej. Kirurgi kan vara nödvändigt och kan sträcka sig från en lumpektomi för att endast ta bort tumören till en mastektomi där hela bröstet är avlägsnat, i fall där cancer har spridit kan en eller flera lymfkörtlar också behöva tas ut. Strålbehandling, som använder riktade energistrålar och kemoterapi, som använder specifika droger, används också ofta för att döda cancercellerna. För specifika typer av tumörer kan hormonbehandling eller riktade läkemedel också ingå i behandlingen.