Vad är behandlingen för en spottkörtelinfektion?

En spottkörtelinfektion kan vara viral eller bakteriell. De flesta fall kräver inte behandling, och vanlig tandborstning, ordinarie hygienvanor och hemmet är generellt tillräckliga för att lindra symtomen och eliminera infektionen. Infektionsfall i spyttkörtlarna för vilka behandling är nödvändig kommer vanligen att medföra pus eller feber. Antibiotika är ofta ett effektivt recept för bakteriella infektioner, medan de flesta virusinfektioner läker på egen hand. I vissa fall kan en abscess bilda som kan behöva tömmas, men svåra komplikationer är sällsynta.

De flesta fall av spyttkörtelinfektioner läker på egen hand. Korrekt tandhygienvanor är avgörande inte bara för att kontrollera infektionen, men också för att förhindra nya på lång sikt. Personer är bäst av att borsta regelbundet, runt två gånger om dagen, och tandtråd regelbundet också. De som röker rekommenderas generellt att sluta, åtminstone tills infektionen har sänkts, eftersom rökning kan stunt läkningsprocessen.

Hem rättsmedel kan också bidra till att lindra symtom och snabb återhämtning från en infektion i spyttkörtlarna. Skölj munnen med en saltvattenlösning, ungefär 1/2 tsk (2 ml) per 1 kopp (225 ml) vatten, kan bidra till att minska smärtan vid infektionen och hålla området rent. Massage eller uppvärmning av salivkörteln, t.ex. genom att använda en varm kompress, kan också bidra till att lätta smärta och sätta ner svullnad. Personer som drabbats av en spottkörtelinfektion bör dricka mycket vätskor för att förhindra uttorkning och hålla immunsystemet starkt och munnen är fuktig. Sugande godis, särskilt sura eller något som stimulerar salivproduktion hjälper till att hålla spyttvägar öppna och hjälper till att minska svullnaden.

Om infektionen inte svarar på hembehandlingar eller är tillräckligt stor för att stimulera pus eller feber, kan ytterligare behandling vara nödvändig. Vanligtvis tenderar dessa typer av infektioner att vara bakteriella, och sådana fall kan behandlas effektivt med antibiotika som föreskrivs av en läkare. Virala infektioner svarar inte på antibiotika, men i de flesta fall kommer korrekt vila kompletterad med överklagande läkemedel för att lindra smärta och feber vara tillräcklig för att kontrollera infektionen.

Vissa typer av spottkörtelinfektioner kan leda till bildandet av en abscess, som under svåra omständigheter utgör risken för att den yttre hörselgången sprängs eller sprids genom huden på kinden eller nacken. En abscess av spyttkörteln behandlas bäst genom kirurgisk snitt och dränering av en läkare. Som med någon annan abscess innebär operationen att man skär området för att tömma puset. Efter tömning av abscessen ska läkaren i allmänhet tvätta området med en steriliserad saltlösning och sy ihop den. Läkningsprocessen är i allmänhet mycket snabbare efter denna punkt.