vad är bihåleinflammation?

Bihåleinflammation definieras som inflammation i bihålorna, som ligger bakom, under och över ögonen. Villkoren uppstår när slem i bihålorna inte dräneras eller blir smittad. Det finns två olika typer av bihåleinflammation: akut och kronisk.

Akut bihåleinflammation brukar följa vanligt förkylning, men kan också orsakas av bakterier, svampinfektioner och allergier. Många gånger kommer detta tillstånd att gå bort på egen hand med överklagande läkemedel och hemmetoder. Om symtomen kvarstår i mer än åtta veckor blir det känt som kronisk bihåleinflammation.

Kronisk sinusinflammation är allvarligare och orsakas av en infektion, svampallergi eller näspolyper, vilka är tillväxt i näspassagen. Det kan också orsakas av en avvikande septum, även om detta händer mindre ofta. Det är mycket mindre vanligt än den akuta variationen, och de upplevda symptomen kan vara mindre allvarliga. Men kronisk sinusinflammation kan orsaka skador på sinusvävnaden över tiden.

De primära symptomen på sinusinflammation inkluderar dränering av tjock urladdning från näsan, eller ner i halsen, trängsel och andningssvårigheter genom näsan, och smärta och svullnad runt ögonen, kinderna och näsan. Aching i käken och tänderna, nedsatt luktsinne eller smak, och hosta kan också upplevas. Kronisk bihåleinflammation kan uppvisa symtom på trötthet, såväl som de klassiska symptomen på tillståndet, som varar i tre månader eller mer.

Andra tecken och symptom på sinusinflammation som kan eller inte kan upplevas är ont i halsen, huvudvärk, dålig andedräkt, feber och illamående. En läkare bör konsulteras om febern når över 100,5 F (38,1 C), pannan börjar svälla eller om förvirring, dubbelsyn, en styv nacke eller andfåddhet upplevs. Dessa symtom kan indikera en allvarligare infektion.

Det finns många behandlingar mot diskretion för detta tillstånd, inklusive nässpray och avtändningsmedel. Medan nässpray kan ge nästan omedelbar lättnad från trängsel, löper användaren risken för beroende och missbruk. Decongestants är effektiva för att minska slemhinnans svullnad, vilket kan förbättra sinusdräneringen. Biverkningar av orala nedbrytningsämnen kan inkludera sömnlöshet, jitters och ökad hjärtfrekvens.

Några naturläkemedel som används för att behandla bihåleinflammation inkluderar echinacea och astragalus, som är naturliga immunförstärkare. Pepparrot används vanligtvis för att rensa bihålorna och kan tas med mat eller ätas slätt. Kryddan kommer också att ge omedelbar lättnad, men bör inte tas om patienten lider av sår eller andra matsmältningsbesvär. Örter och eteriska oljor som innehåller menthol kan också användas för att behandla detta tillstånd naturligt. Dessa inkluderar eterisk olja av pepparmynta och eucalyptus.