vad är effekten av en lutad livmoder under graviditeten?

En lutad livmoder, ibland hänvisad till som en retarderad livmoder, är en term som används när livmodern pekar mot ryggraden i stället för att bibehålla den typiska framåtriktade riktningen. En lutad livmoder kan vara lite obekväma under graviditeten, även om det inte finns några signifikanta hälsorisker i samband med detta tillstånd. Några symptom innefattar smärtsamt samlag, smärta i ryggen och en ökad risk att utveckla urinvägsinfektioner. Det har traditionellt varit tänkt att en lutad livmoder ökar riskerna för ett tidigt missfall, även om vetenskapliga studier har visat att en kvinna med detta tillstånd inte längre riskerar att leda till missfall än om livmodern upprätthåller en mer normal ställning.

En retroverted livmoder är vanligtvis ett genetiskt tillstånd, vilket innebär att livmodern lutas vid födseln. I vissa fall lutar det inte till graviditet, när utvidgade ligament i buken blir försvagade. I dessa fall återgår livmodern till vanligt läge när barnet har levererats. Kirurgisk ingrepp är ibland nödvändig i de fall där det finns allvarlig smärta i samband med detta tillstånd.

De flesta kvinnor som har en lutad livmoder under graviditeten kommer inte att uppleva några negativa biverkningar alls. Faktum är att många gravida kvinnor inte har någon aning om att det finns ett problem med livmoderpositionering tills en ultraljud utförs och en sjukvårdspersonal nämner positionen. I vissa fall kan den omvända livmodern orsaka tryck på muskler och ligament i nedre delen av ryggen eller i närheten av svansbenet, vilket leder till viss obehag.

Kvinnor som rapporterar biverkningar förknippade med en lutad livmoder klagar vanligtvis på ryggmärg eller obehag under samlag. Mild urininkontinens eller ett ökat antal urinvägsinfektioner under graviditeten kan också förekomma.

Det är viktigt att notera att livmodern i de flesta fall återvänder till en normal position på egen hand under andra trimestern. Även om livmodern förblir i lutande position finns det inga signifikanta medicinska risker i samband med detta. Kvinnor som fortsätter att ha mycket smärta på grund av livmoderpositionering kan kräva kirurgisk ingrepp efter att barnet är födt. Eventuella frågor eller oro över en lutad livmoder under graviditeten bör diskuteras med en läkare eller annan medicinsk proffs.