vad är funktionen av amylas?

Den primära funktionen hos ett amylasenzym är att bryta ner stärkelse, vilket resulterar i enkla sockerarter såsom fruktos, maltos, glukos och dextrin. Denna funktion av amylas förekommer i människokroppen men används även i livsmedels- och dryckesindustrin och andra industrier.

Producerad av endokrina körtlar hos människor och djur, är amylas nödvändigt eftersom stärkelsemolekyler vanligtvis är alltför stora för att kroppen ska kunna användas i sin fullständiga form. Enzymer såsom amylas möjliggör för dessa molekyler att bryta vid specifika punkter. Kroppen kan använda de resulterande enkla sockerarterna för energi. Utan amylas bryta ner stärkelse på detta sätt skulle majoriteten av livsmedel vara oanvändbar.

Amylas anses ha vissa kopplingar till evolutionen. Vissa forskare tror att amylasnivåer hos människor ökade över tiden för att tillgodose behovet av att justera kostintaget för överlevnad. Detta koncept har fått stöd genom genetisk forskning. Amylas tillåter människor att äta mat bortsett från protein och frukt, och i teorin översätts mer matval till mindre risk för utdömning.

Detta enzym är närvarande i saliv, och i munnen är funktionen av amylas att verka som en katalysator för digestion. Tungan kan detektera sockerarterna som amylasen producerar, vilket är anledningen till att stärkelsen smaka lite sött när en person tuggar. Bukspottkörteln gör också amylas som färdas genom både bukspottskörteln och vanliga gallgångarna i duodenum. Där fortsätter det primära arbetet med amylas, med enzymet som bryter ner komplexa kolhydrater. I en mycket mindre grad är amylas också närvarande i äggledarna.

Amylas kan mätas i kroppsvätskor, såsom urin och blod, vilket kan ge ledtrådar om vissa medicinska tillstånd. Till exempel producerar bukspottkörteln amylas, så onormal amylas kan vara ett tecken på inflammation i bukspottkörteln.

Vid matberedning är amylasfunktionen densamma som i kroppen. Nedbrytningen av stärkelse möjliggör skapandet av föremål som glukosirap, vilka används som tillsatsmedel i en stor mängd produkter som ketchup. Brewers och kockar använder amylas för att producera saker som öl, bröd och kakor.

Ett annat område där funktionen av amylas är uppenbar är att rengöra. Det faktum att amylasen kan bryta ner stärkelser gör det extremt användbart för att ta bort stärkelsebaserade fläckar på kläder eller andra föremål. I jordbruksindustrin tillsätts amylas i djurfoder för att djuren ska få tillgång till mer socker i stärkelsebaserat foder för energi, vilket minskar kostnaderna för jordbrukarna.