vad är galen ko sjukdom?

Mad cow disease, officiellt känd som bovin spongiform encefalopati (BSE), är en nötkreatur sjukdom som attackerar centrala nervsystemet. Det innebär att det rör sig genom ryggmärgen och hjärnan, och dödar bokstavligen hjärnceller och lämnar hål i hjärnan. De synliga effekterna av denna sjukdom är oregelbundna, eller galen, beteende i den infekterade koen, därav namnet galna ko-sjukdomen. Mad cow sjukdom kan överföras till människor som äter förorenat kött från en infekterad ko. Detta gör sjukdomen dubbelt hotande – det äventyrar matförsörjningen såväl som enskilda människoliv.

I slutet av 1980-talet sågs BSE först i brittisk boskap. Man tror att man har kommit in i boskapsbefolkningen genom en liknande sjukdom som påverkar får. Vid den tiden tillsattes biprodukter från slaktade får och kor till boskapsfoder för att öka mängden protein som de konsumerade, och denna övning tros ha lett till sjukdomen hos boskap.

Människor som äter förorenat nötkött förvärvar en relaterad sjukdom, kallad ny variant Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (nvCJD), en neurologisk sjukdom med en progression och effekter som liknar människor hos galna ko-sjukdomar hos boskap. Över 150 personer i Europa, främst i Storbritannien, smittades och dog av den mänskliga formen av sjukdomen. Eftersom det smittsamma medlet som orsakar BSE kan ligga vilande i ett antal år, tog pusselbitarna tillsammans en tid, men det är nu trodat att sjukdomen överförs via ett misshuggat protein som kallas prion. Det här medlet finns i nervsystemet vävnader, så det är säkert säkert att kött som inte kommer från dessa vävnader – det vill säga från hjärnan och ryggmärgen.

Mad cow sjukdom har kontrollerats under de senaste decennierna genom att eliminera användningen av nervvävnader i nötkreaturfoder och malda köttprodukter som hamburgare och korv. Det har varit flera fall av galna ko-sjukdomar i USA nyligen, men de var isolerade och anses ha inneburit. Det finns för närvarande ingen behandling för sjukdomen eller den mänskliga nvCJD. I områden där livsmedelskedjan är misstänksam bör man undvika att äta kött eller rätter som innehåller djurhår.