vad är kaliumbrist?

Kaliumbrist, även känt som hypokalemi, är ett tillstånd där kroppen arbetar med en låg mängd kalium. Denna brist kan skapas av ett antal olika faktorer. Dessa inkluderar långvariga stressperioder, en onormalt hög kaliumförlust genom tarmrörelser och urinering, vissa mediciner och som en komplikation av andra hälsoproblem. Om den lämnas obehandlad kan en kaliumbrist leda till ett antal hälsoproblem.

Det finns ett antal symtom i samband med kaliumbrist. Eftersom så många olika vitala organ behöver kalium kan en brist på mineral skapa ett brett spektrum av problem. Allmän trötthet är ofta ett vanligt tecken på brist. Tröttheten kan innefatta en uttalad svaghet i musklerna i armarna och benen. Hudproblem kan utvecklas, t ex torr hud eller lätt blåsning utan någon uppenbar anledning. En långvarig period med lågt kalium kan också ha en negativ inverkan på hjärtets funktion.

Kaliumbrister kan också negativt påverka individens mentala förmåga. Ångestsjukdomar och fobier kan börja dyka upp om det inte finns tillräckligt med kalium. Mental förvirring samt en oförmåga att återkalla tidigare händelser kan börja bli uppenbara. Individen kan börja visa sådana symptom på alltför känsliga nerver som en oförmåga att tolerera vardagsljud eller direkt solljus. Nervsystemet kan påverkas tillräckligt för att producera en konstant ringning i öronen.

Korrekt behandling av kaliumbrist börjar vanligtvis med att bestämma orsakerna till tillståndets utveckling. Om medicin som för närvarande tas för en annan sjukdom är grundorsaken, kan den behandlande läkaren byta patienten till ett annat läkemedel som är mindre benägna att tömma kaliumnivåerna. När grundorsaken är dålig kost, är det vanligtvis nödvändigt att börja med att inkludera högkalibrödämnen som potatis, bönor och spenat som en del av den dagliga kostplanen. Beroende på svårighetsgraden av läget kan läkaren använda en IV-dropp för att återställa en viss balans till kaliumnivån i kroppen och instruera patienten att ta ett kaliumtillägg för att undvika återkommande brist.

En kaliumbrist är ett allvarligt medicinskt tillstånd och bör omedelbart behandlas. Om du misstänker att du kan ha en låg kaliumnivå, gör ett avtal med din läkare. Enkla blod- och urintester kan användas för att bestämma om din kaliumnivå är låg. Om resultaten visar att du har kaliumbrist kan din läkare utvärdera mängden brist och ta lämpliga steg för att rätta till situationen.