vad är klimakteriet?

Klimakteriet definieras som den tiden i en kvinnas liv när hon har upphört med menstruationsperioder under ett helt år. Perioden som leder till klimakteriet kallas perimenopause, och det är under denna period att ett antal processer äger rum som kan leda till olika fysiska symptom. Typiskt kallas processen som leder fram till full klimakteriet nu bara som klimakteriet, ibland eufemistiskt som “förändring av livet” eller bara “förändringen”.

Klimakteriet är en naturlig process precis som puberteten är naturlig, puberteten förbereder en tjej för att kunna bli gravid och bära barn, och klimakteriet förbereder en kvinna att sluta att kunna bli gravid. Båda orsakar omvälvningar i sin kropp, pubertet genom att införa hormoner och klimakteriet genom att dra tillbaka dem.

Denna process börjar vanligtvis i en kvinnas fyrtiotal eller femtiotalet, men hela förändringsprocessen kan ta flera år. Symtom kan variera i allvar, många kvinnor märker inga andra symtom än en gradvis uppehållande av deras perioder, medan andra lider av blinkningar, humörsvängningar, sömnstörningar och sexuella svårigheter. Depression orsakas inte fysiskt av de förändringar som en kvinna genomgår under denna tid, men kan vara ett resultat av hennes attityder gentemot sin egen kropp och åldrande. Depression bör inte lämnas obehandlad som bara ett annat symptom på “förändringen”.

Kvinnor som har en hysterektomi kommer att uppleva omedelbar klimakteriet, oavsett deras ålder.

Om symtomen på förändringen är signifikanta och irriterande finns det ett antal terapier som kan minska och hantera dem. Den vanligaste är Hormon Replacement Therapy eller HRT. Eftersom menopausala symptom orsakas av kroppens anpassning till minskade hormonhalter, ersätter HRT hormonerna och minskar därmed symtomen. Medan många kvinnor svär vid HRT, tyder vissa undersökningar på att långvarig användning kan leda till ökad risk för bröstcancer.

Ett antal växtbaserade alternativ undersöks nu för användning vid hantering av obehagliga symptom på klimakteriet. Svart cohosh används i stor utsträckning i Europa för att behandla heta blinkar, och nya studier tycks visa att det verkligen är effektivt i vissa fall. Andra örter är sojaprodukter som innehåller en typ av växt östrogen, St John’s Wort för humörreglering, kvälls primros för heta blinkar, valerian för sömnstörningar och chasteberry för sexuell dysfunktion. Många europeiska studier bekräftar effektiviteten av dessa terapier, men amerikanska forskare hävdar att studierna är dåligt utformade.

Som alltid, när du tar växtbaserade läkemedel, rådfråga din primära läkare. Örter innehåller aktiva ingredienser som kan störa effektiviteten av receptbelagda läkemedel, och din läkare kommer att behöva veta vilka örter du tar regelbundet. St John’s Wort kan till exempel ändra effekterna av receptbelagda antidepressiva medel och de ska inte tas tillsammans, utom enligt vad som anges av en läkare som förstår deras interaktioner.