vad är l-tryptofan?

L-tryptofan är en essentiell aminosyra. Människokroppen är oförmögen att producera den, så det är nödvändigt att denna aminosyra förvärvas genom mat eller kosttillskott. L-tryptofan används av kroppen för att producera flera viktiga föreningar, såsom serotonin, niacin och melatonin.

L-tryptofan används ofta som tillägg. Detta tillskott används på ett flertal olika sätt, allt från behandling med ADHD (attention deficit-hyperactivity disorder), depression och till och med sömnlöshet. Detta anses främst vara ett resultat av att L-tryptofan omvandlas till 5-hydroxytryptofan (5-HTP), som sedan omvandlas till serotonin. Serotonin är en neurotransmittor som är välkänd som relaterad till känslor av välbefinnande.

Serotonin i hjärnan binder med serotoninreceptorer. Dessa receptorer är direkt relaterade till känslor av lycka. Depression uppträder ofta när serotoninnivåerna i hjärnan faller eller när antalet serotoninreceptorer i hjärnan minskar. Som ett resultat gör detta det möjligt för tryptofan att användas som en behandling för vissa fall av depression.

Serotonin är en molekyl som inte kan passera genom blod-hjärnbarriären. Detta förhindrar serotonin i hjärnan från att komma in i kroppen, men det betyder också att hjärnans serotoninnivåer inte kan ökas genom att intaga växter rik på serotonin. En metabolisk föregångare, såsom L-tryptofan, måste användas istället.

När tryptofan absorberas av kroppen börjar den långa processen att omvandlas till nödvändiga föreningar. Kroppen kan omvandla tryptofan till serotonin. Detta serotonin används sedan av kroppen på många sätt.

Serotonin kan sedan omvandlas till melatonin i pinealkörteln. Produktionen av melatonin är en del av den signal som kroppen ger för att sova. Som ett resultat skapar det en känsla av sömnighet, liksom sänker kroppstemperaturen. Det är därför L-tryptofan kan användas effektivt som sömnhjälp för många individer som lider av sömnlöshet.

Förutom de potentiella behandlingarna för depression och sömnlöshet kan L-tryptofan också omvandlas till de väsentliga näringsämnena som kallas niacin. Niacin används av människokroppen för att reparera deoxiribonukleinsyra (DNA) som har skadats. Niacin används också vid framställning av steroidhormoner från inuti binjurarna i människokroppen. Detta är ytterligare en anledning till varför tryptofan är en viktig del av människokroppens processer.

L-tryptofan är den primära stereoisomeren av tryptofan som används i kroppens proteiner. D-tryptofan finns ibland i peptider som har producerats naturligt. Den enda skillnaden mellan dessa två typer är molekylens orientering.