vad är lagundi?

Lagundi eller Vitex negundo är en stor buske som är ursprunglig för Filippinerna som har använts som traditionell örtmedicin i århundraden. Forskning som utförs av den filippinska avdelningen för hälsa har föreslagit att anläggningen har ett antal praktiska användningsområden, och dess användning främjas aktivt av regeringen som ett resultat. Utanför Filippinerna finns förberedelser av lagundi ibland tillgängliga i butiker som tillhandahåller växtbaserade läkemedel eller genom utövare av växtbaserade och alternativa läkemedel.

Denna växt är infödd till Filippinerna, där det ibland kan bli ganska lång. Den har en enda tjock, träig stam som en bagage, och löven verkar palmat i form av fem spetsiga löv som spricker ut som fingrarna på en hand. Blad, rot, blommor och frön av lagundi verkar ha medicinskt värde.

Förberedelserna av lagundi har traditionellt använts för ett stort antal klagomål, även om vetenskaplig forskning har koncentrerat sig på dess användning för andningsskador. Det är allmänt accepterat i Filippinerna att vara användbart för hosta, astmasymptom och andra andningsproblem, och den filippinska regeringen främjar aktivt det som ett alternativ till västerländsk hostmedicin. Vissa läkare ordinerar också det för att hjälpa till vid behandling av astma, eftersom vanliga doser tycks minska astmaattackens styrka.

Som ett smärtstillande medel verkar lagundi också ha någon effekt. Det har jämförts med läkemedel som aspirin i försök som visar att det kan vara användbart vid behandling av saker som smärta efter tandutdrag. Vissa människor gillar att ta lagundi innan de går in för extraktioner, i ett försök att förhindra den därmed sammanhängande smärtan och obehag.

Lagundi är förberedd genom att koka den, kippa den och sedan spänna den. Hemma gör människor te från bladen, ofta producerar en stor mängd och tappning överflödet att använda senare. Kommersiellt kan lagundi köpas i form av sirap eller kapslar för att underlätta hanteringen. Det blandas också med hostmedicin och andra växtbaserade läkemedel.

Som med andra växtbaserade läkemedel ska Lagundi inte tas utan att rådfråga en läkare, eftersom den eventuellt kan störa andra mediciner eller det kan vara kontraindicerat för ett visst tillstånd. Om en vårdgivare är resistent mot växtbaserade behandlingar, kan patienten vilja söka en utövare som stöder kompletterande medicin, så att han eller hon kan få bra råd om huruvida denna ört är säker att använda.