vad är levocetirizinhydroklorid?

Levocetirizinhydroklorid är en medicin som ordineras för att behandla symtom på säsongsallergier och nässelfeber. Dessa symtom kan innefatta nysning, rinnande näsa och vattendroppar samt klåda och utslag. Denna antihistamin kan hjälpa till att lindra allergysymtom genom att hämma verkningarna av kemisk histamin i kroppen.

Patienterna tar vanligtvis en dos levocetirizinhydroklorid på kvällen. Det kan tas med eller utan mat. Detta läkemedel finns som en tablett eller som en flytande sirap för patienter som har problem med att svälja piller. Det är viktigt att mäta vätskedoseringen för barn korrekt, eftersom ett barn kommer att absorbera mycket mer av medicinen än en vuxen vilja.

Denna antihistaminmedicinering kan orsaka några biverkningar, som bör rapporteras till den ordinerande läkaren om de kvarstår eller blir besvärliga. Patienter kan uppleva sömnighet, trötthet och svaghet. En feber eller hosta kan utvecklas, tillsammans med torr mun och ont i halsen. Sinus smärta, en täppt näsa och milda näsblod har också rapporterats. Viktökning kan också uppstå.

Sällan kan en allergisk reaktion på denna medicin förekomma, vilket kräver omedelbar medicinsk vård. Tecken på en eventuell allergisk reaktion kan innefatta nässelfeber, klåda och andningssvårigheter. Patientens ansikte kan också visa tecken på svullnad, såväl som halsen, läpparna och tungan.

Andra allvarliga biverkningar kan också sällan uppstå vid användning av levocetirizinhydroklorid. Patienterna ska gå till akuten om de upplever hallucinationer, ovanliga tankar eller känslor som om de kan svimma. Andra potentiella biverkningar kan innefatta nummenhet runt läpparna, gulsot och magont. Mörk urin, förvirring och svår yrsel har också rapporterats sällan.

Innan levocetirizinhydroklorid används ska patienterna diskutera sina andra medicinska tillstånd med den ordinerande läkaren. De som har svår njursjukdom eller som är i dialys kan inte kunna använda den. Andra medicinska tillstånd som kan utesluta användning kan innehålla gallblåsproblem och leversjukdom. Detta läkemedel kan passera in i bröstmjölk och ska inte användas under amning. Det förväntas inte skada ett ofödat barn.

Patienterna måste också avslöja alla andra mediciner och tillskott som de tar för att säkerställa deras säkerhet. Muskelrelaxanter, läkemedel mot anfall och narkotiska smärtstillande medel kan interagera med denna antihistamin. Sömnpiller, ångestläkemedel och vissa psykiatriska droger kan också interagera med det. Dessutom ska de som genomgår medicinska diagnostiska tester, såsom allergitest, informera läkaren om att de tar levocetirizinhydroklorid, eftersom det kan störa resultaten.